Korrelation och kausalitet (orsakssamband) 4


Korrelation och kausalitet (orsakssamband)

Korrelation: Finns det ett samband mellan de undersökta variablerna? Korrelation kan vara stark, svag eller obefintlig. Den kan dessutom vara positiv eller negativ, se videon.

Kausalitet: Leder förändringen i den ena variabeln till en förändring i den andra variabeln? (Då är det kausalitet, ett orsakssamband). Om det är en tredje faktor utifrån som är den som påverkar, så är det inget kausalt samband, ingen kausalitet.

En något kortare genomgång som tar upp det viktigaste

En något längre genomgång som tar upp det viktigaste, men också tar upp korrelationskoefficienten.

Inspiration:
Se verkliga exempel på korrelation i GapMinder

Johan Falk (tidigare matematiklärare) har gjort ett bra klipp om GapMinder och hur vi där kan se verkliga exempel på korrelation, till exempel mellan inkomst och livslängd. Klicka på bilden för att komma till hans video.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Korrelation och kausalitet (orsakssamband)

 • Moa

  Hej! Jag läser matte 2b och ska göra en prövning. Indenna boken jag anvönder nämner de bla population och stickprov, felkällor, korrelation och linjär regression, exponentiell regression, orsakssamband.

  De har ändrat mycket i Ma2b kursen, ska jag hoppa över alla dessa avsnitt?

  • Jonas Vikström

   Hej Moa! Det är lite svårt att svara på.. Vissa delar har de flyttat till Ma1, det om korrelation, kausalitet, orsakssamband, stickprov och population. Men däremot finns regression kvar och då behövs en förståelse för begreppen ovan till viss del. Så gör några uppgifter åtminstone så du vet vad det handlar om.

   Regressionen måste du göra, den är kvar. 🙂 Korrelationskoefficient är nytt och det måste du leta upp på annat håll och kolla hur du kan få fram med ditt digitala verktyg när du gör en regression.

   Lycka till på prövningen!!

   Mvh Jonas