Frågor och svar


Vad behöver jag träna på för att klara algebrafrågor på A-nivå?

Hej Jonas, jag går i år åttan men har en generell fråga gällandet Algebra. Jag undrar över vad man behöver träna på för att få A poäng på prov. Eller vilka slags A frågor som kommer på algebra proven.

Svar: 

Hej! Det är en bra fråga du har men det är lite svårt att svara jättetydligt på den kanske.

Mycket med algebra handlar ju om att förenkla uttryck och lösa ekvationer, så det måste man vara duktig på. Just A-poäng kommer nog ofta i problemlösningsuppgifter där man inte alltid får en färdig ekvation utan ibland måste komma på hur man ska skriva en sådan ekvation själv. De typerna av uppgifter brukar ofta gå att lösa på flera sätt där man kan få E- och C-poäng om man till exempel prövar sig fram till en lösning eller visar med flera exempel att en slutsats verkar fungera. För A-poäng brukar det ofta krävas att man skapar en ekvation eller ett uttryck och visar med variabler att det ALLTID stämmer, och inte bara med exempelvärden.

Ett exempel på en sådan uppgift skulle kunna vara: ”i en rektangel ökar längden med 20 % och bredden minskar med 20 %. Hur förändras arean på rektangeln?”. I den här uppgiften skulle man kunna hitta på exempelmått och räkna ut svaret utifrån det, till exempel: Gamla längden: 20 cm, nya längden 20*1,20=24 cm. Gamla bredden: 10 cm, nya bredden: 10*0,80=8 cm. Gamla arean: 20*10=200 cm2, nya arean=24*8=192cm2. Och sedan beräkna procentuella minskningen med förändringsfaktor: nya/gamla=192/200=0,94 vilket innebär minskning med 4%. 

Med den metoden får man flera C-poäng och kanske något A-poäng, men om man istället kan göra uttryck av längden och bredden så kan man visa på högre nivå: Gamla längden: x, nya längden: 1,20x. Gamla bredden y, nya bredden: 0,80y. Gamla arean xy. Nya arean: 1,20x*0,80y=0,96xy. Förändringsfaktor=nya/gamla=0,96xy/(xy)=0,96 (stryk xy i täljare och nämnare). På så sätt har du visat att det ALLTID minskar med 4% oavsett sidlängderna från början. 

Viktigt 1: Tänk att oftast när du kan hitta på exempelvärden går det säkert att lösa med ekvation eller uttryck. 

Viktigt 2: Tänk att oftast när du kan pröva dig fram tills du kommer fram till rätt svar går det förmodligen att lösa med en ekvation istället (T.ex. Hur stor ska radien på en cirkel vara för att arean ska bli 200 cm2?). 

Om jag var du skulle jag kolla på massa genomgångar på https://vidma.se/ma1 under fliken algebra (du kommer förstå dem även om du inte går i gymnasiet) och sedan göra algebrauppgifter på https://vidma.se/np1 och https://vidma.se/np99. Lycka till 🙂 🙂 Mvh Jonas

Vilken iPad rekommenderar du?

Vilken ipad och penna skulle du rekommendera för nån som skulle vilja göra liknande youtube videos ? 🙂

Hej!

Det är en bra fråga du har och jag tipsar gärna! Jag körde i flera år med en Apple Pro 10,5 tum tillsammans med en Apple pencil. Den paddan funkar fortfarande klockrent för ändamålet och större skärm behövs egentligen inte. Dock ville jag göra fler filmer där jag hade mer utrymme att både se uppgifter och kunna skriva långa uträkningar samtidigt och då köpte jag faktiskt i somras på mig en större iPad pro (12,9 tum). Den är lite väl klumpig för andra ändamål, men att ha till genomgångar är den helt fantastisk. Men som sagt, en mindre skärm räcker bra med. Paddan jag köpte var begagnad sedan ett par år tillbaka men gör jobbet utmärkt, så det behöver inte vara senaste modell och heller inte pro-varianten om man köper en ny.

Apple pencil är fantastisk bra och den rekommenderar jag starkt. Till de nya paddorna måste man ha Apple pencil 2, ettan fungerar inte. Programmet jag använder är Explain Everything Basic (hette Edu förut). Det är en engångskostnad på några hundra den varianten (finns varianter med prenumeration, men de behövs inte). Ska man bara spela in det som syns på ipaden är programmet hur bra som helst. På massor med sätt. 

I de senare klippen har jag även bild på mig från Webcam och där använder jag lite program i datorn med, där jag bland annat speglar över paddan till datorn. Hojta om du vill veta mer om den delen, det är lite trixigt att förklara kortfattat. Återkom om du har frågor och det är grymt om du provar spela in klipp!! 😀 Lycka till! Mvh Jonas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *