Repetition från Matematik 1: Blandad algebra 3


Lösa linjära ekvationer

Linjära ekvationer utan parenteser

Linjära ekvationer med parenteser

Skriva om formler (lösa ut en variabel)


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Repetition från Matematik 1: Blandad algebra

 • Mikael

  Hej Jonas
  På uppgiften där a ska lösas ut så undrar jag varför du inte börjar på den sidan som har minst a. Jag har uppfattat det som att om man har två variabler på vardera sida av likhets tecknet så ska man börja där minst antal av variabeln finns. På denna gjorde du tvärtom, då undrar jag vad det tillvägagångssättet är grundat på ? Jag vill så gärna veta för att jag ska ha rätt uppfattning i hur jag ska lösa ut variabeln, jag fick det till att a= 3a+3 dividerat med två.

  • Jonas Vikström

   Hej Mikael! Det är en bra fråga du har för jag brukar ofta säga att jag tar bort från den sidan där jag har minst antal a (eller x). Detta gör jag för att få slipper jag få negativt antal a på någon sida.

   Den här gången gjorde jag tvärtom och det går alltid att göra så också, det är inte fel (prova gärna båda, det blir samma till slut!). Jag gjorde så nu eftersom jag inte hade något vanligt tal (konstantterm) på vänster sida, då var det snabbast att flytta alla a dit istället. Men då fick jag negativt antal som du såg!

   Oavsett åt vilket håll du flyttar a så måste du flytta så att alla är på EN sida innan du dividerar. Det räknas alltså inte som att lösa ut a om du skriver som du skrev, eftersom a fortfarande finns på båda sidor. Är du med? 🙂

   Mvh Jonas