Talmängder 4


Översikt över de reella talen

OBS: I Matematik 2 introduceras även Komplexa tal, som innefattar imaginära tal och talet i. Reella talen är en delmängd av de komplexa talen. Läs mer här.

Digital övning (extern länk)

Falköpings MatteAppar: Laboration: talmängder

(Skapad av Svetlana Yushmanova och Anders Karlsson).


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Talmängder

 • Robin

  Jag ska göra prövning i matte 1a reviderad ämnesplan
  Hur vet jag vilka av dina genomgångar som bara är a?
  Har inte tid att lära mig b eller c spåret

  • Jonas Vikström

   Hej Robin! Det är lite svårt att svara på kortfattat. I Matematik 1a-kursen finns det visst innehåll som alla läser, framförallt Algebra (uttryck, ekvationer), Förändringsfaktor och upprepade förändringar, Lån, ränta och amortering, Index, Linjära funktioner, Exponentialfunktioner, Sannolikhet och Statistik.

   Områdena ovan är därför det som testas på ett nationellt prov exempelvis, och förmodligen prövning med. Det är också de områden som du bör fokusera extra på.

   Vissa områden krävs som förkunskaper men testas inte direkt i kursen, det är exempelvis mycket av innehållet i gröna rutan Taluppfattning på https://vidma.se/ma1. Dessa kunskaper är repetition från högstadiet och kanske behöver du repetera dessa, kanske inte. Områdena kommer in i övriga områden…

   Sedan är det så att beroende på vilket program du läser kan du också läsa olika innehåll inriktat mot programmet. Det kan exempelvis vara Geometri av olika slag eller Binära talsystem t.ex. Eftersom nationella proven är gemensamma för alla som läser Matematik 1a kommer dock dessa områden inte med på nationella proven.

   Innehållet i 1a är ungefär detsamma som i 1b och 1c. Men kanske en aning fler ”enklare” uppgifter.

   Hoppas det är till någon hjälp… 🙂
   Mvh Jonas