Utrusning för att producera videogenomgångar


Genomgångar som är inspelade i klassrummet under lektionerna

Webbkamera är bästa lösningen om du vill ha tillräckligt bra bild och komma igång snabbt

Jag har provat att spela in mina genomgångar på många olika sätt, men fastnat i att det är webbkamera som är den smidigaste lösningen och som ger tillräckligt bra resultat. Det går också att använda en dokumentkamera med bra upplösning om du vill. 

Vilken kamera?

Du bör investera i en webbkamera med hög upplösning så mitt val är Logitech Brio som kostar omkring 1500-1700 kronor. Här hittar du modellen på Prisjakt. Denna kamera kan filma upp till 4k, men det är inget alternativ du bör välja (bara snabba datorer klarar av det utan lagg och det tar väldigt lång tid att redigera filmerna om du vill göra det). Dock tror jag kvaliteten på bilden blir bättre även i lägre upplösning, än andra kameror som inte har möjlighet att spela in i 4k. 

Ungefär så här blir bildkvaliteten i ett vanligt klassrum utan extra belysning för inspelning.

Andra alternativ - välj inte dem

Jag har provat att filma med systemkamera vilket med rätt inställningar ger ännu bättre bild. Dock måste alla inställningar då göras i kameran och inte genom datorn, vilket är bökigare när man snabbt vill komma igång med en inspelning under lektionen. 

Jag har också provat spela in med mobiltelefon, men även där tycker jag bilden blir sämre än med webbkameran, samt är lite struligare. Med en webbkamera får man direkt in filen i datorn och allt går snabbt och smidigt.

Vilket inspelningsprogram?

Jag använder OBS Studio. Det är ett gratis program som är utmärkt för att spela in genomgångar i. I samma program kan du också spela in skärmsekvenser från datorn och helt styra vilka fönster du vill ska synas. Programmet har en liten tröskel innan man kommer igång, men det går ganska snabbt att lära sig. Man lägger in videokällor för sig och ljudkällor för sig… I videon ovan ligger tre källor: Videokälla, ljudkälla och bildkälla (loggan)).

Trådlös mikrofon är bra om inspelningen görs under en lektion

Jag har en trådlös mikrofon på bröstet som gör att min röst hörs tydligare, men framförallt att elevernas röster nästan inte hörs alls. Detta ur bland annat GDPR-synpunkt. 

Viktigt att tänka på - eleverna ska inte höras i inspelningen

Pausa inspelningen för elevernas frågor! Arbeta in en sådan rutin. Då slipper du redigera filmen efteråt också. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *