Välkommen till Vidma!

Här kan du lära dig allt om matematik på gymnasienivå och grundskolans senare år. Du hittar massor med genomgångar samt hundratals uppgifter med videoförklaringar för varje kurs. 

48 sekunder om Vidma:

Viktig nyhet:

Här finns videoförklaringar till några delprov från tidigare nationella prov.

Många av genomgångarna är inspelade för Matematik 1 och tenderar att vara svårare än det som krävs för grundskolan.

Här hittar du genomgångar för Matematik 1. De fungerar bra till Matematik 1a, 1b och 1c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 2. De fungerar bra till Matematik 2a, 2b och 2c.

Nytt på Vidma:

Här hittar du genomgångar för Matematik 3. De fungerar bra till Matematik 3b och 3c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 4.

Här hittar du genomräkningar av de kvantitativa delarna på några tidigare högskoleprov.

Centralt innehåll, betygskriterier och hur betygsättning går till. 

Tre minuter om Vidma

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 1.

Sändningen ägde rum 5 december men går att se i efterhand. I urvalet av uppgifter betonar jag starkt algebra och funktioner, då det är de viktigaste områdena i kursen och också viktigast att behärska inför nästa kurs. 

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 2.

Vidma växer!

Vidma fortsätter att växa vilket gläder mig mycket.

Nedan syns all time high i besöksstatistiken per dag på själva hemsidan. Detta är kraftiga toppar inför nationella prov och besöksantalet är flertalet gånger högre än under övriga läsåret.

Under maj 2024 fans det fyra olika datum då det var över 20 000 unika besökare inne på hemsidan enligt Googles algoritmer. All time high är 21 maj 2024 med 22 765 personer. 

Välkommen till Vidma!

Den här sidan innehåller videogenomgångar och annat bra material till Matematik 1, 2, 3, 4 och 5, samt grundskolans senare år. Genomgångarna är sorterade i en så tydlig ordning som möjligt, allt för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter. Den här platsen är alltså till för dig som vill ha hjälp att lyckas ännu bättre i matematiken.

Om du tycker att sidan är bra, sprid den gärna vidare till andra elever eller lärare som kan ha nytta av den! Tack!

Mvh Jonas Vikström

IMG_20180906_112554

2015-2018: 
Matematiklärare på Ullvigymnasiet i Köping.

2018-pågående:
Matematiklärare på Grillska Gymnasiet i Västerås.

Gilla gärna Vidma på Facebook

... för att ta del av nyheter, tips mm. 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

273 tankar om “Välkommen till vidma!

  • Oksana

   Fantastisk, smidig hemsida som var till stor hjälp! Jag kommer att rekommendera din hemsida till alla som studerar matte! Stort tack!!!

   • Marcus

    Jag började plugga Matte2B för att komma in på en YH-utbildning. Jag har alltid haft svårt för matte, trodde jag.
    Tack vare Jonas material på YouTube så lyckades jag med hela kursen. Och jag började t.om tycka att matte var kul 😊 Nu läser jag andra året till att bli Javautvecklare. Stort tack igen Jonas, skoj att se att sidan växer! Jag hör emellanåt folk som har svårt för matte / vill börja plugga men är osäkra pga matten. Hänvisar de till din kanal på YouTube då och sida 😊

 • shosho

  Hej Jonas!
  Vill bara tala om hur grym du är. Läser matematik 3B på komvux på distans, detta är mitt tredje försök. Tidigare gånger har jag gett upp efter kapitel 1 för att jag varken kan förstå boken eller andra genomgångar på internet, men sen hittade jag dig och du är min life saver!! tack varje dig har jag tagit mig igenom hela kursen nu med endast nationella provet kvar och jag har inte ens behövt anstränga mig mycket, du förklarar på ett sjukt bra sätt som gör att jag på en gång förstår. Hade mina mattelärare på gymnasiet varit lika grymma som dig så hade jag varit ett mattesnille idag. Du gör matematiken begriplig och rolig och hoppas dina elever uppskattar dig lika mycket som jag gjort!

  • Jonas

   Hej! Det var väldigt snällt skrivet allt det där. Tack för de orden, de värmer <3. Hoppas det går riktigt bra på nationella provet så att du är klar med kursen sen. Lycka till 🙂 Mvh Jonas

   • Zuher

    Hej Jonas,
    Jag kommer från Irak och har gymnasium utbildning därifrån men behöver uppdatera mina matte kunskap, måste säga att du är verkligen en super duktig pedagog och förklarar så att blir lätt. Tack

 • Josefine

  Hej Jonas! Dina genomgångar till vårens kvantitativa pass på HP har varit till otroligt stor hjälp. Skulle du kunna publicera sådana videos för höstens HP också?

  • Jonas Vikström

   Hej Josefine! Kul att de har varit till hjälp. Jag kan tyvärr inte lova något; med en tremånaders bebis i familjen har jag plötsligt fått mycket mindre tid till såna små projekt 🙂 men kolla in här om några veckor, eller prenumerera på YouTubekanalen så ser du om det dyker upp något!

 • Äntligen

  Denna sida är precis vad jag själv letat efter sedan jag började plugga på distans. Lättillgängligt och välstrukturerat material i form av videolektioner – som täcker hela matte 1-3 och dessutom är gratis?! Wow. Jag kommer sprida denna sida till alla som kan tänkas behöva den! 😀

 • Abdul

  Hej Jonas! Vidma är en otroligt bra sida som är till en stor nytta, jag brukar använda vidma.se innan np och repetera saker och ting. Just nu befinner jag mig i matte 2c kursen, jag har använd denna sidan till np i ma 1 och upptäckte att det hjälpte mig otroligt mycket tack så mycket för din hjälp!. Just nu har jag börjat att sprida din sida till alla som jag känner och till och med till hela min skola som är polhemskolan.

  Mvh Abdul

  • Jonas Vikström

   Hej Abdul! Fint skrivet! Vad roligt att höra att du har haft nytta av sidan och att du gillar den! Tack också för att du sprider den till andra på skolan. Lycka till med matteplugget! Mvh Jonas

 • David R

  Stort tack för hjälpen med matte 3b. Måste säga att detta denna sida och du va en räddning för mig då jag tycker alla andra lärare som publicerar sina uträkningar får det att låta tråkigt och träligt men dina genomgångar är intressanta och får det att låta roligt vilket jag också tyckte matte blev under kursens gång.

  Tack Jonas!

  Mvh David

  • Jonas Vikström

   Hej David!
   Tack för din fina kommentar, vad glad jag blir :). Känns kul att du tycker genomgångarna gör matten roligare och att de varit en hjälp i kursen. Kom ihåg att det är du och ingen annan som gjort jobbet med att lära dig innehållet dock! 🙂
   Ha det så fint!
   Mvh Jonas

 • Jenny

  Hej!
  Vill bara tacka för en toppensida. Har inte läst matte på nära 10 år, och när jag väl hoppade på matematik 3b på distans kändes det supersvårt att hänga med utan föreläsningar eller dylikt. Var på väg att ge upp efter mer än halva kursen, men hittade därefter din sida och hann nog igenom de flesta klippen. Från att ha förväntat mig ett säkert F i betyg till att det slutade med ett C. Stort tack för den tid du lägger ner att sprida din kunskap på ett pedagogiskt sätt.
  Med vänlig hälsning, Jenny

  • Jonas Vikström

   Hej Jenny! Verkligen kul att läsa din kommentar och att du lyckades så bra i kursen! 🙂 Hårt jobb måste du ha lagt ner och om jag var till hjälp så glädjer det mig! Ha det jättebra! Hälsningar Jonas

  • Anton

   Hej, måste bara tacka 1000 gånger om för hjälpen, har hållit på och bråkat med matte 2c i över 1 år och 3 misslyckade försök att klara nationella provet, men efter att ha hittat denna sidan och sett på alla genomgångar klarade jag det, super bra sida och man lär sig otroligt mycket av att kolla på videorna, kan definitivt rekommendera denna sidan till alla som ska göra matte np
   Mvh Anton & tack igen du är grym🙏🏼

   • Jonas Vikström

    Hej Anton! Himla kul att höra att provet gick bra, måste ha känts väldigt fint när det blev godkänt! Snyggt jobbat! 😀
    Stort tack också för fina feedbacken om sidan och genomgångarna, jag blir väldigt glad av att läsa den. Ha det toppen!
    Mvh Jonas

 • Alma

  Blev så glad när jag såg att du börjat göra videor för matte 4 också! Vidma har varit till jättestor hjälp för mig i både matte 2c och 3c. Stort tack!

  • Jonas Vikström

   Hej Alma! Vad roligt att du tyckte det 🙂 Jag hoppas videorna är bra också i Matte 4, men jag har faktiskt aldrig haft kursen någon gång så jag är minst sagt ringrostig. Det finns flera lärare på YouTube som gör uppskattade videor för kursen med, kolla in Daniel Barker, Börje Sundvall m.fl.
   Lycka till med kursen! 🙂 Mvh Jonas

 • Hej!

  Tack! Så bra hemsida men önskar om jag hade hittat den innan och därför delar jag den med mina vänner som nyligen börjat studera matte kurser. Skulle du kunna tipsa om en likadan hemsida med bra genomgångar till fysik1?

  • Jonas Vikström

   Hej! Vad roligt att du gillar sidan och tack för att du sprider den vidare!
   Fysik.. Jag vet att många uppskattar de genomgångar som Börje Sundvall gör. Han är väldigt duktig på att förklara tydligt. Jag har inte sett hans genomgångar i fysik, men vet att han har gjort många sådana, kolla in hans hemsida: http://www.raknamedmig.se/. Hoppas det är vad du söker!
   Mvh Jonas

 • Simon Ceberg

  Hej Jonas!

  Vill bara säga att dina klipp har hjälpt mig så mycket med matematik 3b! Önskar jag hade hittat sidan tidigare 🙂

 • Julia

  Wow!! Utan dina videogenomgångar hade jag aldrig klarat att läsa in Ma3b på distans efter 6 års uppehåll från studier.
  TACK och hatten av 🙏🏼
  /Julia

 • Håkan Isaksson

  Hej
  har en fråga om ti-82 texas instrument
  Hur ändrar jag funktion på link knappen
  Har lyckats ändra x till theta men kan nu
  inte ändra tillbaka. säkert jätte enkelt men
  funkar inte för mig.

  • Jonas Vikström

   Hej Håkan! Ledsen för sent svar och du har förmodligen löst ditt problem redan. Jag har inte koll på hur man ändrar, men om du vill kan du rensa minnet på räknaren vilket gör att även den inställningen återgår till det normala. Detta gör enkelt genom att välja 2nd, MEM (plusknappen), och sedan RESET. Ha det toppen! 🙂
   Mvh Jonas

  • Jonas Vikström

   Hej Elena! Vad bra att du finner den användbar! 🙂 Stort tack för både kommentaren och att du sprider hemsidan! Så småningom kan säkert mer material komma för högstadiet med, åtminstone på sikt.
   Mvh Jonas

   • Hugo

    Vilken hjälte! Du är en av de som har gett mig inspiration och kraft till att suget att ständigt bara bläddra vidare i boken och lära mig nya saker, växer. Loven har förvandlas till nästan enbart matteplugg mellan alla träningspassen. Matten har blivit något roligt och fascinerande. En häftig och användbar värld. Sluta aldrig med det du gör. Jag uppskattar din pedagogiska förmåga som du använder för att lära ut stora som små inom matten, både på youtube och här! Tack Jonas! / Hugo 16 år.

 • Ali

  Intressanta genomgångar,
  Vi blir tacksamma om du även laddar upp matematik 5 genomgångar? Och ifall du har tillgång till gamla prov på matematik 5. Det är svårt att hitta dem på nätet.
  Mvh. Ali

  • Jonas Vikström

   Hej Ali! 🙂 Tack så mycket!
   Matematik 5-genomgångar finns många, håller på att lägga upp successivt under våren. Kolla på förstasidan! 🙂

   Uppgifter från prov kommer jag tyvärr inte hinna med under våren.
   Mvh Jonas

 • Hanna

  Hej! Läser just nu till gymnasielärare och bestämde mig för att försöka läsa in matte 4 för att kunna välja matematik som mitt andra ämne. Gjorde min sista examination idag och klarade kursen med hjälp av din sida! Det var riktigt tufft i början då jag inte läst matte på flera år men gick hur bra som helst efter att jag gått igenom nästa hela kursen med hjälp av dina klipp. Verkligen stor inspiration till mig som nu ska börja läsa till mattelärare! Tack!

  • Jonas Vikström

   Hej Hanna!
   Kul att du vill bli mattelärare, det är ett riktigt kul jobb tycker jag! Jag skulle inte byta mot något!.. 🙂 Jag är glad att du blivit hjälpt och inspirerad, tack för att du berättar! Lycka till så mycket med plugget, det kommer gå strålande! 🙂 //Jonas

 • Julia

  HalliHallå!
  Du är den bästa läraren jag någonsin har haft. Jag klarade knappt matte 1b, och 2b. Men nu med matte 3b på distans med dig som lärare, kändes kursen överkomlig. Du har förändrat min syn på matematik från hemsk, till ganska trevlig. DU är helt magisk. Tack!

  • Jonas Vikström

   Hallåhalloj!
   Jag har inte riktigt ord för vad jag ska svara, men sånt här gör mig väldigt glad! Tack Julia för att du skriver och himla kul att kursen blev överkomlig. Att matten till och med känns ganska trevlig är ju oerhört mycket bättre än om den känns hemsk med! 😀
   Kommentaren värmer.
   Ha det himla bra!! //Jonas

 • Charlotte Saand

  Tack för en bra sida med struktur som eleverna kan följa oavsett vilken matematikbok det har.
  Rekommenderar er sida till alla mina elever.

 • Zilan

  Hej!
  Jag börjar i gymnasiet nu efter sommarn och kommer definitivt använda din sida. Du är sjukt bra på att lära ut och har hjälpt mig massor inför mina nationella prov i matematik.

 • Sofie

  Hej Jonas! Tänkte bara säga att dina filmer och genomgångar har räddat mig under hela matte 1b!! Utan dom hade jag inte klarat kursen!! Du är bäst och förtjänar största guldmedaljen av alla här på jorden, glöm aldrig det!!

 • Adam

  Jag vill bara att du ska veta, du räddar liv vid varje uppladdning!
  Du har hjälpt mig inse att A-frågor inte är lika läskiga som de ser ut att vara.

 • Anton

  Helt magiskt, hjälpte mig förstå matematiken på ett pedagogiskt sätt. Klarade min mattekurs endast tack vare dig. Guld värt, tack för allt.

  • Jonas Vikström

   Hej Anton! Nejdu, du klarade kursen till största delen tack vare dig själv!. Men jag är glad att jag kunnat hjälpa på vägen 🙂 Och tack!
   Ha en fin sommar när den snart börjar!
   Mvh Jonas

 • Irené

  Hej Jonas I somras hittade jag din sida och använde mig utav din sida för att plugga till kursprogram i matte 1b pchhar svårt för matte men tack vare dina genomgångar fick jag godkänt. Nu ska jag ha matte 2b och hoppas att dina genomgång i matte 2b ska hjälpa mig detta läsår oxå. Tack för att du gjorde att jag fick godkänt i matte och inte behöver gå om kursen matte 1b

  • Jonas Vikström

   Hej Irené! 🙂 Stort grattis till betyget i kursen! Jag hoppas att det går bra för dig även nu i Matematik 2b. Kom ihåg att träning ger färdighet och att även om kursen är svår på sina håll så går det om du vill! 🙂 Go strong!
   Mvh Jonas

 • Emil

  Hej Jonas!

  Jag har precis lyckas få betyget D i matematik 3b vilket jag lyckats läsa upp helt själv på distans. Eller ja – helt själv var jag inte. Det var tack vare dina videogenomgångar som jag lyckades. Jag la ner jobbet men du gav mig alla verktygen. Stort tack!

  Du borde öppna möjligheten att ge ett bidrag till ditt fortsatta engagemang, utrustning etc.

  • Jonas Vikström

   Snyggt Emil!! 🙂 Det är bra gjort i en svår kurs, så ta med dig det framöver! Du la som sagt ner jobbet, men jag är glad att ha varit en hjälp på vägen! Ha det toppen!
   (En kommentar på sidan räcker så väl 🙂 Jag får in en bra lön på jobbet och det här är min lilla ”vid sidan om”-hobby!)
   Mvh Jonas

 • Hanna

  Hej!
  Jag vill bara ge ett så himla stort tack! Du har varit min räddning i matte 3b. Jag har pluggat matematik 3 på distans under 10 veckor, och hade inte klarat av kursen utan din hjälp. Är så tacksam att det finns sådana fina människor som du, som lägger ner all sin tid för hjälpa andra. TACK TACK TACK! Fortsätt med det du gör! 🙂

  • Jonas Vikström

   Hej Hanna! 🙂
   Jättebra att du klarade kursen och helt grymt att göra det på distans på kort tid! 🤩 Jag blir jätteglad för din kommentar, är glad att ha varit till hjälp, men kom ihåg att det som gjort jobbet är du! 💪
   Stort lycka till framöver vad planen än är! Mvh Jonas

 • Emelie

  Stort tack för alla dina filmer och förklaringar! 🙌🏻💐
  Tack vare dig lyckades jag ta mig igenom Ma3 som tidigare kändes helt omöjligt!

 • Par

  Har nationellt prov nästa vecka. Hade hoppats på dina lösningar till ht 2014 matte 3b uppgift 22-26. Kommer snart står det på hemsidan…

 • Anonym student på komvux

  Jonas! Det är ett privilegium att få ha tillgång till din webbsida. Jag är helt mållös över hur bra detta är. Så oerhört mållös. Du är fantastisk, tack så otroligt mycket att du finns. Du gör skillnad ute i samhället, på riktigt.

  • Jonas Vikström

   Oj. Tack så väldigt mycket 🙂 🙂 För mig del är jag bara glad att kunna hjälpa till, lite som att vara fotbollsförälder eller vad som helst. Men det är kul att mitt lilla projekt vuxit till något bra 🙂
   Lycka till med plugget, ge järnet och träna hårt!
   Mvh Jonas

 • Timothy Malmberg

  Bästa läraren på internet. Vi är många som tackar Jonas för sitt fantastiska arbete. Bästa genomgångarna som är ingående men ändå enkla att förstå. Höjde mitt betyg minst två steg!!

 • Kjell Gustafsson

  Hej Jonas,
  högstadielärare här som just tillbringat influensadagar framför dina Np-genomgångar och insett hur mycket man glömt och hur snabbt det har gått! Men tack vare dig har jag fräschat upp en del och också gett mig på att repetera lite mer noga på alla nivåer.
  Sista omgången jag såg var med Högskoleprov och jag förstår om du kände dig lite trött på slutet, och lite stressad. Tänker inte ge mig på det en gång till men undrar hur det gick till den gången (1999) när det genomfördes. Inte var det matten som jag briljerade i 😉

  Dina genomgångar är jättetydliga och du använder flera förklaringsmodeller. Nu återstår högstadiedelen för att se vad du bjuder på där.
  Tänker helt klart göra reklam för dig hos mina elever!

  Kjell G

  • Jonas Vikström

   Hej Kjell!
   Det var roligt att höra att du använder mina inspelningar och har nytta av dem vid repetitionen! 🙂 Stort tack för kommentaren, det gör mig väldigt glad!
   Haha, jaa, nog var jag trött på slutet allt! Men jag lär göra om det fler gånger, det är riktigt kul ändå!
   tack för att du sprider sidan vidare och ha en god fortsättning nu!
   Mvh Jonas

 • Carl Brandström

  Hej Jonas!
  Jag vill bara tacka dig och visa min uppskattning. Dina genomgångar är fantastiska och du har hjälpt mig enormt mycket. Från början gick jag musikgymnasiet och matematik kändes väldigt avlägset som ämne men läser nu matematik 4 och har väl trevat lite och bytt lärare för tredje gången men med dina genomgångar som stöd i arbetet är jag nu inne på sluttampen. Tack för alla dina inlägg och kör på fantastiskt!!!
  Mvh Carl Brandström

  • Jonas Vikström

   Hej Carl! Jag kan inte annat än tacka så väldigt mycket för din fina kommentar! Det gläder mig att ha kunnat vara till hjälp! Hoppas det gick strålande och att du klarade kursen bra! 🙂 Håller tummarna!
   😀 Mvh Jonas

 • Matte Matiksson

  Det finns många matematik-kanaler och hemsidor på internet, men jag har inte hittat någon som toppar Jonas material. Att de mesta filmerna är inspelade från hans lektioner gör det så autentiskt och man får känslan att man är med på lektioner. Man får även höra eleverans frågor och funderingar i klippen, vilket höjer upplevelsen och även besvarar frågor man själv kanske hade. Något som skulle vara kul att ha med i filmerna är ”vanliga misstag”, och jag kan tänka mig att det finns en del sådana exempel, speciellt när man har flera elever på plats som tänker olika.

  Jonas har ändrat min syn på matematik, från plugg till rolig problemlösning. Och jag tror att det är den inställningen de flesta har. Men när rätt person introducerar en på ett sånt pedagogiskt och roligt sätt som Jonas gör, blir den spärren så enkel att släppa.

  Fantastisk youtubekanal, fantastisk hemsida. Jag ger dig 3x=30 (lös ut x för att visa betyget) av 10 poäng!

  Tack för resan och all kunskap, Jonas!

  • Jonas Vikström

   Hej! 🙂 Jag svarade ju dig via mail, men svarar även här. Stort tack för det du skriver, det gläder mig mycket och gör att det blir väldigt kul och givande att fortsätta detta ”lilla projekt”.

   Stort tack igen! Ha det bara bäst! Mvh Jonas

 • Tomas

  Fantastiskt välfylld sida som jag har tipsat mina elever om.
  När mina 9or jobbade med övningarna på räta linjen så dök en liten röd djävul upp för en av eleverna.
  ”Tryck inte på mig” stod det….det gjorde hon ju naturligtvis och då startade allting om. Ska den lilla figuren
  vara där eller är det någon bugg? Endast en av ca 45 elever som testade har fått fram den.
  Knappen för att börja om när de jobbar med de övningarna är också lite för lättillgänglig verkar det som. Flera
  råkade trycka på den när de skulle förstora/förminska själva koordinatsystemet.
  För övrigt är detta ju en guldgruva, både för mig och eleverna. Alltid kul att få ny input för sina egna genomgångar. / Tomas

  • Jonas Vikström

   Hej Tomas! Kul att du och ni gillar sidan och att den kommer till användning i undervisningen!
   Grejen med den lilla djävulen som dyker upp i mitten av övningen var tänkt som en liten rolig grej, som skulle bryta av lite och leda till några skratt och kanske någon leendes suck för de som ändå klickade på den. Den dyker upp för alla och på samma nivå, men det är kanske inte alla som tänker på den. Jag har inte reflekterat så mycket över om det kan slå fel ut och i de klasser jag har haft har det inte gjort det, men kan vara värt att reflektera över. Återkom gärna till mig via mail om du vill. Man börjar inte om från början utan hoppar tillbaka kanske fyra eller fem ”nivåer”. Tanken var att några som var snabba skulle gå i fällan och klicka på den. 🙂

   Tack för input om knappen! Jag ska försöka få till så att man måste bekräfta att man vill börja om, det är klart vettigt! Återkom gärna om det dyker upp fler funderingar eller andra tips, det är mycket värt! Mvh Jonas

 • saleem mohammad

  Hej Jonas,
  Jag är en ny gymansielärare och undervisar första gången matte 5.
  Nu ska eleverna göra en kursprov i matte5.Eftersom matte5 saknar det nationella prov hittar jag inte något exempel prov. 
  Jag skulle uppskatta om du har något prov liggande hos dig som du vill dela med migTack i förväg.
  mvh/sale

 • Sebastian

  Helt HELT OTROLIG är du JONAS…!!!
  Pluggar 1b på gymnasiet nu och har haft det lite halvsvårt med matten samt att läraren inte är så särskilt investerad i utlärandet. Har viljan och vill verkligen kunna detta med matte så med det, har jag kollat på en hel mängd av dina genomgångar på Youtube, underlättar ENORMT..! Förstår mig inte riktigt på hur generöst detta är och hoppas med allt, att denna webbsida går vidare till att bli en standard sida för alla matte elever.! Du hjälper tusentals och vill bara kunna säga tack för denna otroliga tillgång och för all oklarhet du löser för mig när det kommer till detta lite halvkluriga ämne matematik. Tack Tack Tack.! !

  • Jonas Vikström

   Hej Sebastian! 🙂 Vad glad jag blir när jag läser din kommentar, även om jag svarar sent på den nu. Stort tack för all positiv feedback och det är väldigt roligt att kunna vara till hjälp! Hoppas NP går riktigt bra nu!!
   Ha det toppen! Mvh Jonas

 • Anonym

  Du har säkert läst detta ungefär en miljard gånger nu, men helvete vad grym du är! Tack så otroligt mycket för ditt fantastiska arbete.

  • Jonas Vikström

   Tack Vilgot 😀 😀
   Jag har en bra lön för mitt vanlig jobb som lärare, men på denna sida tjänar jag ingenting. Vill inte ha reklam och vill inte att den ska kosta. Däremot får jag mycket positiv feedback och det räcker väldigt bra!

  • Jonas Vikström

   Hej Sally! Jag svarade dig på annat ställe som du såg. Tyvärr har jag inte möjlighet att hjälpa till enskilt… (Min tid räcker inte riktigt till).
   Hoppas uppgiften gick bra ändå! 🙂 Mvh Jonas

 • Kevin

  Jag ska göra en prövning på Matte 2B nu i slutet på Maj. Jag har fått F 2 gånger och inte riktigt förstått grunderna. Men har kollat er videos, genomgångar och prov. Förstår mycket mer och är as taggad på matte nu! Så vill bara tacka för att ni gör det ni gör och hjälper till och ni är grymma!
  Tack och fortsätt med det ni gör!

  • Jonas Vikström

   Hej Kevin! Här kommer ett sent svar, men jag hoppas verkligen att prövningen gick bra och att du klarade prövningen! 🙂
   Tack för din fina feedback och ha en riktigt bra sommar! 🙂 Mvh Jonas

 • TACK!

  Hej Jonas! Nu läser jag min sista mattekurs på gymnasiet (Ma4) och tänkte bara skriva ett super stort TACK!!!! Jag har använt dina videos genom hela gymnasiet och det har verkligen varit det absolut bästa, du är helt otrolig på att lära ut och förklara uppgifterna. Det är tack vare dig jag har tyckt att matte har varit kul de senaste tre åren!!

  • Jonas Vikström

   Hej!
   Jättetack för fina kommentaren och de jättefina orden! Vad roligt att genomgångarna varit till hjälp och extra kul känns det att det bidragit till att du gillat matten! Hoppas kursen gick bra och ha en toppensommar nu! 🙂
   Mvh Jonas

 • Linnea

  Hej! Jag måste bara få säga att du är en fantastisk människa som lagt ner så mycket tid och energi på den här underbara hemsidan! Du har räddat mig många gånger och jag är så tacksam att jag hittat hit!!! Enormt tack på min och alla andra elevers vägnar!

 • Alice

  Det allra ödmjukaste TACK till dig Jonas! Har läst Matte 3b på komvux och hade aldrig klarat mig utan dina pedagogiska videos. Om jag bara hade haft dig som lärare i gymnasiet… om bara ALLA fick ha dig som lärare i gymnasiet! Från att aldrig förstått mig på matte och rent av hatat det, till att få ett B i slutbetyg och t.o.m tycka det är roligt!! Det hade inte hänt utan Vidma! Du gör det enkelt, tydligt och roligt vilket gjort att jag lagt väldigt mycket tid på att lära mig, och gör man det så går allt!

  Stort stort tack för ditt engagemang och för den tid du lägger på att hjälpa oss nå våra mål. Kommer tipsa alla jag känner om Vidma som ska läsa matte i framtiden. Önskar dig en riktigt härlig sommar! 😀

  • Jonas Vikström

   Hej Alice! 🙂 Ett B i Matematik 3b är fantastiskt, riktigt bra gjort!
   Stort tack för ditt jättefina meddelande. Jag är så glad att ha varit en hjälp på vägen och kunnat bidra på vägen. Kom ihåg dock att credda också dig själv, för ditt resultat kommer inte automatiskt utan hårt jobb ligger bakom. Ha en toppensommar! 🙂
   Mvh Jonas

 • Katarina Hörnfeldt

  Hej
  Dina filmer har räddat mig att inte ge upp min matte!!!
  Tack för allt!!

  Mvh Katarina Hörnfeldt

 • Jempan

  Hej Jonas! Ville bara säga tack till dig för att dina videor hjälpt mig så mycket nu inför nationella proven i ma2b. Pluggade bland annat genom att göra alla gamla matte 2b NP som fanns ute på skolverkets hemsida men när jag inte klarade någon uppgift kändes det så hopplöst, innan jag hittade din hemsida. Efter det har jag lyckats förstå alla uppgifter på gamla Np vilket helt klart hjälpte mig under provet! Fick B (ett poäng från A dock😯) på provet vilket var precis vad jag siktade på för detta prov och är sååå såå tacksam! Utan dina videor hade många pluggkvällar känts så hopplösa och provet hade säkerligen gått sämre! Tack, hoppas du förstår hur mycket det betyder!

  • Jempan

   Hej! En liten uppföljning på den senaste kommentaren… jag fick A i kursen!!! Tacktacktack hade aldrig gått utan dig!

   • Jonas Vikström

    Hej Jempan!

    Ojoj, A är ett strålande betyg så stort grattis till en riktigt bra prestation! 😀
    Tack för de fina kommentarerna och kul att läsa den uppföljande om hur det gick! Jag vet inte riktigt vad jag ska svara, men är väldigt glad att ha varit en hjälp på vägen, det är hela syftet med det här projektet. Kom ihåg också vem som gjort det hårda jobbet med pluggkvällarna, Du!
    Ha en härlig sommar! Mvh Jonas

 • Michaela

  Hej! Jag vill bara säga tusen tack för denna fantastiska hemsida du skapat. Jag har precis klarat matte 3B på komvux tack vare dig. Det hade aldrig gått annars. Tack tusen gånger om!

  • Jonas Vikström

   Tack Michaela för fina kommentaren!! 🙂 Framförallt vill jag säga grattis till avklarad kurs, riktigt bra jobbat!
   Utan att känna dig så tror jag visst att det hade gått annars, med tillräcklig envishet (tro på dig själv!). Jag är väldigt glad att ha kunnat hjälpa på vägen och att höra om dig och andra som lyckats nå sina mål gör att det här blir väldigt, väldigt värt för mig.
   Hoppas du får en härlig sommar! Mvh Jonas

 • Mathias Andersson

  Hej Jonas!

  Jag har precis avslutat en prövning i MA 1b och fick betyget E.

  Vet att E kanske inte är det bästa betyget man kan få. Men för mig är detta en seger! Jag har alltid tyckt att matematik är svårt och fick såklart IG i MA a & MA b när jag gick på gymnasiet. (är 36 år gammal så jag hade det gamla betygssystemet) köpte mig en mattebok i December 2021 och har försökt plugga så mycket jag har kunnat. Hittade dina videoklipp på Youtube och kan utan tvekan säga att dessa är anledningen till att jag lyckades skrapa ihop till ett E i betyg.

  Tackar dig så väldigt mycket för dina klipp och dina fantastiskt pedagogiska genomgångar!

  • Jonas Vikström

   Hej Mathias!
   Vad härligt att det gick vägen och att du är klar med kursen! Jag kan inte annat än att säga Bra jobb och hoppas att du ”creddar” dig själv för att du dels tog tag i matten efter ett gäng års uppehåll och också faktiskt fixade den.
   Tack så väldigt mycket för kommentaren! Mvh Jonas

   • Maria

    Asså du är jättebra på att förklara så att man förstår. Jag tror jag aldrig har lärt mig så mycket matte sedan jag såg dina videos. Allt blir så mycket enklare med hjälp av dina videos!

 • Tilda

  Hej Jonas!

  De här videogenomgångarna har varit till oändlig hjälp. Och jag har dig att tacka för mitt A i Matematik 2b! Den här hemsidan är helt otrolig och hjälper så mycket. Tack!

  //Tilda

 • Moa

  Om jag läst matematik 1b och 2b. Men två utbildningar jag vill ansöka till kräver matematik 3b (den ena) matematik 3c (den andra) Jag frågade de om matte 4 kunde ersätta matte 3c och det kunde det sa dem. Tycker du det skulle vara enklast att lära sig (1) matematik 3c på en gång eller ska jag (2) lära mig matematik 3b sedan 3c eller (3) Matematik 3b och sen Matte 4?

  • Jonas Vikström

   Hej Moa! Helt klart det första alternativet, att ta 3c på en gång.
   Matte 3b och 3c är till 75% helt lika både i områden och svårighetsgrad. Det som skiljer är i huvudsak det stora området trigonometri som finns i 3c men inte i 3b. Istället finns områdena linjär optimering och geometrisk summa med i 3b men inte i 3c. Jag blir förvånad över att de särskiljer på 3b och 3c när de pratar om behörighet, jag trodde det räckte med att det var någon av matte 3-kurserna på de flesta ställena, men att det inte spelade roll vilken. Men det har jag inte koll på. 🙂

   Att först läsa 3b och därefter 3c bör du undvika eftersom kurserna till största delen är identiska. Jag är osäker på om man ens får läsa båda. Matte 4 är mycket svårare än 3c så att gå från 3b till Ma4 är inte bra, speciellt inte som ett av de viktigaste områdena från matte 3 att ha med sig upp i Matte 4 är trigonometrin, som ju inte finns i 3b.

   Så bara 3c, utan tvekan 🙂 men dubbelkolla att 3c fungerar för det program som krävde 3b. Jättekonstigt om det inte gör det, men dubbelkolla i alla fall.

   Lycka till 🙂

   • Moa

    Tack så mycket! Jag gör så som du sa och väntar nu en prövning i matte 3c. Det är kämpigt i jämförelse med 1 och 2 tycker jag. De särskiljer nog för att C spåret är mer ”naturvetenskapligt” och B spåret med ekonomiskt. (Vad jag läst iallafall). Det gäller KTH Arkitektutbildning (3b) eller fastighetsutveckling (3c). Älskar att kolla på dina klassrumsvideos, känns som jag själv är elev och kan anteckna! 😛

    • Jonas Vikström

     Ja, det är ett stort hopp mellan 2b och 3c. Fortsätt kämpa, för det är definitivt görbart!! 🙂
     Vad kul att du gillar klassrumsvideorna, det kanske blir lite mer närvaro från min sida med i dem!
     Lycka till!!

 • Melissa

  Hej!
  Jag pluggar nu upp några ämnen från gymnasiet så jag kan komma in på läkarlinjen och jag måste säga att jag älskar denna sidan! Den har hjälpt mig så otroligt mycket. Massa kärlek till dig! / Melissa

 • Per-Åke Andersson

  https://vidma.se/ekvationssystem-tillampningar/
  Problem med bagaren och chokladbollar (NP 2012 2a) hade jag tyckt det varit bättre att kalla kostnad/gram för x, då blir startvärdet y och därmed m-värdet. Min årkurs 9 gillar problemet och dina grafiska lösningar, men blev lite förvirrade av att en startkostnad hamnade på x-axeln för det hade jag ju inte sagt.
  Tack

  • Jonas Vikström

   Tack för feedbacken! Jag håller med dig om att det hade varit tydligare! 🙂
   Dock kan det vara bra att veta att när man ställer upp ett ekvationssystem så spelar det [egentligen] ingen roll vilket som är x och vilket som är y – svaret kommer bli rätt och detsamma. Så det kan vara skönt att slippa fundera på när man ställer upp själva ekvationssystemet. Men helt klart, när vi väl tittar på graferna går de enklare att förstå om vi vänder på det som du föreslår!
   Tack igen, bra respons! Mvh Jonas

 • Anonym

  Hej Jonas!

  Jag vill bara fråga om du vet hur man kan använda i Företagsekonomi?

  Och om du känner till någon webbsida som liknar din, alltså en webbsida med videogenomgånar, fast det handlar istället om Företagsekonomi?

  Mer specifikt boken ” GOODWILL Företagsekonomi 2″.

 • Felix

  Hej Jonas,

  Jag undrar vilka moment i matematik 2b som har exkluderats från kursens innehåll. Jag har förstått det som att komplexa tal har tagits bort ur kursen, finns det några andra moment som också har tagits bort?

  mvh

     • Emelie

      Grundläggande metod (på universitetet). Dock har dina videos ändå hjälpt för att förstå grunderna på ett pedagogiskt sätt. Hade tenta nu och magkänslan säger jag klarade alla intervall och konfidensintervaller, så TACK! 🙂

     • Jonas Vikström

      Hej igen! Vad kul att höra! 🙂 Jag blir ibland lite sugen på att plugga på universitet med, har glömt så väldigt mycket från den tiden. ha det gott! 🙂

 • Anonym

  Hej Jonas, ville återigen bara tacka dig. du hjälpte mig klara matte 3b galant och nu har jag även klarat matte 4. Det var en utmaning att gå från matte 3b och sedan läsa in matte 4 på bara 5 veckor men det gick med mycket plugg och med vidma. Är så nöjd över att ha klarat kursen och det är din förtjänst! I tvåan kändes matte 2 som en omöjlighet. Stort tack och hoppas du fortsätter med vad du gör. Lär i alla fall hoppa in en del på dina livesändningar (inte minst på HP), de är så roliga att kolla på, du gör mattepluggande till nånting roligt. ha det bäst Jonas och tack igen för din hjälp och att jag nu klarat alla mattekurser.

  • Jonas Vikström

   Ett väldigt stort grattis måste jag säga då! Att klara Matte 4 (från 3b) på så kort tid är en bragd tycker jag. Det är en riktigt svår kurs och du måste ha gjort en bra insats med pluggandet. Klappa dig själv på axeln!
   Jag är för övrigt jätteglad att ha hjälp till, och tar varmt till mig dina fina ord. Ha det toppen framöver och dyk gärna in på någon livesändning!
   Mvh Jonas

 • Anders

  Vilken guldgruva för mattepluggare! Här kommer jag att hänga!
  Pedagogik som leder till eftertanke. Just tid eftertanke är något jag saknat i andra mattekurser då allt går lite väl fort i genomgångarna.
  Jag pluggar på komvux som 69-åring då det finns lite tid igen, och jag fortfarande sugen. Nu är jag inne på min andra mattekurs och vill gärna fortsätta….
  Tummen upp!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Anders! Här kommer ett väldigt sent svar, men det har varit fullt upp ett tag. Stort tack för kommentaren och det är väldigt kul att läsa att även 69-åringar är inne på sidan och pluggar matte för fullt! Väldigt roligt tycker jag, hoppas det går bra.
   Ha det toppen och lycka till! Mvh Jonas

 • Suzi bal

  Hej du är den basta jag lyssnar och följar med jag onskade du var min matte lektor i hogskolan eller hela vagen fran forbredelse klass ink universitets undervisning hur finnt du forklarar. Jag vill vara med dina alla vissningar på online. Jag tror inte dina elever kommer misslyckas på matte vilken 5 stjarnig matte ledare och larare fu är jonas du är best ingen protest ♥️♥️♥️👍👍👍

 • Mariana Frodig

  Hej Jonas! Lösningsvideon till uppgift 7 på algebraiska lösningar (ekvationssystem) Ma 2 är felaktig då det verkar som att uppgiften skrivits av fel.
  /Mariana Frodig

 • Mikael Dahlberg

  Hej Jonas!
  Vill bara tacka och säga att du/ditt material är otroligt bra! Är en fyrtio-plussare som hoppade av gymnasiet redan första året. Att läsa in hela gymnasiebehörigheten nu (på distans också) har verkligen krävt arbete. Jag hade aldrig klarat av matten om jag inte hittat din sida! Jag har spenderat väldigt många timmar på att se dina genomgångar.
  NOK flex E-bok är inte i närheten av lika pedagogisk och skickligt gjord som ditt material. Nu är det högskoleprovet nästa!
  Tack Jonas!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Mikael! Vad roligt att du haft användning för, och gillar hemsidan. Tack så mycket för fina feedbacken, det gläder mig mycket! Snyggt jobbat med matten, ingen lätt uppgift, men snyggt att du grejade den! 🙂
   Ha en skön sommar!

 • Anonym

  Bästa sidan. Jag blir bara bättre och bättre på Matte. Till och med min lärare har märkt att jag har blivit bättre.
  Tack så himla mycket Johan,

 • Glad anonym.

  Tjenare Jonas, Läste komvux matte under våren på distans. Måste säga att dina videos är guld värda och jag nästan sett alla dina videos angående min kurs. Ditt sätt att förklara de matematiska problemen på är enastående. Är inte säker att jag hade fått det betyg jag fick utan din hjälp. Stort tack för ditt engagemang du är fan bäst <3

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej! Tack som sjutton för den feedbacken, kul att höra att du haft hjälp av videorna! Feedbacken värmer. Ha en riktigt bra sommar och hoppas det fortsatta plugget går utmärkt!
   Mvh Jonas

 • Roger Slederling

  Ap6Ma16 Delprov E
  Handlar fråga 34 del III tex handlar om frukter vikt pris i diagram finns det någon film om det provet ? Mvh Roger. Vikarie som nyttjar era filmer 👍

 • Ylva Andersson

  Så fantastiskt!
  Önskar att min son fått den här hjälpen tidigare. Mattelektioner i skolan har bara skapat stress. Med din hjälp fattar han (och jag) direkt! Miljoner tack! Ska sprida till alla jag känner 🙌

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Tack Ylva! Känns väldigt bra att kunna hjälpa andra, så jag är glad att du delar med dig. Fortsätt träna med honom så kommer det fortsätta gå bättre och bättre. 🙂 Hälsa från mig!

 • Jesper

  Hej Jonas!

  Jag skulle behöva lite hjälp med vad för böcker jag kan köpa hem till mitt pluggande inför högskoleprovet. Tänker att du kan ha bra svar på detta eftersom du både jobbar i skolans matte och vet hur högskoleprovet är utformat.

  Jag har gjort provet 2 gånger tidigare och använde mig senast av HP-guidens utbildning. Detta hjälpte mig, men jag känner att jag behöver grundläggande träning över tid som kurslitteratur eller renodlade matteböcker kan ge mig. Matte är nämligen inte min starkaste gren och det va nu 10 år sedan jag gick ut gymnasiet.

  Tacksam för hjälp.

  Allt gott,
  Jesper

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Jesper! Nu kommer denna kommentar kanske lite för sent, men jag ger ett svar ändå.
   Jag tror att träning på gamla prov är mycket bra och jag vet också att det finns rena böcker mot just högskoleprovet. Dock har jag aldrig tittat i dem.
   För det du frågar om tror jag du söker en ren matematikbok. Där kan du nog välja vilken bok som helst för Matematik 1b eller 1c (men köp ny upplaga eftersom stora delar av funktionsbiten med linjära funktioner nu ingår i den kursen). 1c innehåller ungefär samma, men dessutom trigonometri, som _inte_ kommer på HP. Delar av Ma2b- eller 2c-böckerna kan vara relevanta också, men då inte med nytt innehåll, utan snarare att det finns ytterligare uppgifter som repeterar delar av innehållet från Ma1b och 1c.
   Mitt tips är att köpa in Matematik 5000+ kurs 1b och Origo 1b. Dessa böcker är båda bra. Till 5000 finns nog lösningar på yputube till i princip alla uppgifter.
   Lycka till!
   Mvh Jonas

 • Som Dutt

  Superbra webbsida, förbereder just nu infor nationella prov i matematik 2c. Jag tränar genom att utföra gamla frisläppa nationella prov. När jag inte förstår en svår fråga kan jag använda denna sida för att hitta video förklaringar på uppgiften, mycket enklare än att läsa bedömningshänvisningarna under provet. Superduperbra.

 • Alexander Johansson

  Hej jag lärde mig absolut ingenting hade prov gick skit och gjorde allt här kollade alla videor men inte hjälpte det mig

 • Linn

  Hej Jonas!
  Tack för din fantastiska sida.
  Jag arbetar på Vuxenutbildningen Gotland med att ge elever stöd i matematik. Jag och mina elever har stor nytta av vidma.se.
  Bästa hälsningar från
  Linn Ahlqvist

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Linn! Tack för feedbacken, det var roligt att höra att sidan är till hjälp. Har du förslag på något som kan förbättras så återkom gärna.
   Ha en härlig sommar! 🙂
   Mvh Jonas

 • -

  Hej Jonas!
  Ville bara lämna ett meddelande som tack för denna fantastiska hemsida och ditt otroliga engagemang! Har precis avslutat min sista mattekurs på gymnasiet (matte 5) och hade säkerligen inte lyckas lika bra med kursprovet utan Vidma och allt material. Har använt mig av din hemsida och dina genomgångar av olika NP för respektive kurs sedan matte 3 – så smidigt upplägg! Gör det mycket lättare att plugga, förbättras och förstå matte! Rekommenderar Vidma till alla kompisar som pluggar matte, speciellt inför NP. Tack för allt slit, det har verkligen uppskattas!
  Mvh Naturelev åk 3

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej! Vilken fin kommentar och så roligt att höra att sidan varit till nytta! 🙂 Stort tack för orden!!!
   Ha en riktigt bra sommar nu och lycka till i framtiden! Ska du plugga något innehållande matte någon gång? 🙂
   Mvh Jonas

 • vidmadyrkare

  Jonas! Du har räddat mitt liv! (okej, kanske inte mitt liv, men iallafall mina kursbetyg i matematik)

  Efter att ha haft knappt godkända betyg i Matematik genom hela grundskolan så har jag fått A på varje matematikkurs jag gått hittills på gymnasienivå, även fast det är högtempo kurser på komvux. Denna utveckling är mycket tack vare vidma. Visst har jag behövt plugga en hel del, men vidma har faktiskt gett mig något att plugga på utöver uppgifterna i boken (som sällan räcker till om man vill komma åt de högre betygen). Det är rätt klurigt att plugga på gamla NP, eftersom att kursplanen ändras hela tiden, men vidma har kategoriserat uppgifter för varje kurs så fint att det inte spelar någon roll. Dina genomgångar är också helt fantastiska, och är ett härligt kontrast till alternativet (korta förklaringar i facit, alternativt korta och ibland sura svar på pluggakuten)

  Jag har gått från att inte veta att x*y är samma som y*x till att ha A i flera av gymnasiekurserna på bara några månader, och det hade inte varit lätt utan vidma. Ännu viktigare än dessa ytliga betyg är att jag faktiskt utvecklat ett genuint intresse för matematik, och nuförtiden är jag taggad när jag sätter mig ner för att plugga i några timmar. Du borde sätta upp någon slags valfri donationsgrej, så att man kan stötta detta projekt med 50kr eller så i månaden, tror många skulle vilja det (även i denna ekonomi).

  Tack

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej!
   Det här är en sådan kommentar jag skulle vilja skriva ut och sätta upp på väggen, och titta på de gånger man har en sämre dag. Så väldigt roligt att höra att det gått så bra och för mig känns det värdefullt att ha varit med och bidragit på något sätt. Kom ihåg att du gjort ett STORT jobb och ge massa cred till dig själv, A i kurserna är helt grymt bra med de förutsättningarna!

   Tack för att du delar med dig! 🙂
   Om donationsgrej vet jag inte, högst oklart… Känns bra att göra detta som en liten hobby och utgifterna är nästan noll.
   Ha en härlig sommar! Mvh Jonas

 • Rehabiliterad

  Jonas, du har räddat mitt liv!

  För 3 år sedan satt en väldigt misslyckad 30-åring i en väldigt mörk källare och var väldigt nära att överväga självmord..
  Sedan slog pandemin, alla verksamheter bromsades upp lite grann, och den här herren fick en känsla av att han kunde springa ikapp..

  Lättare sagt än gjort.. Skolböcker är förjävliga att läsa [PTSD-trigger delux]… Men som en slump dök dina förtjusande genomgångar upp på YouTube, och 9 år av grundskolematte kunde tas igen på en sommar.. Därefter följde 1c, 2c, 3c, 4 och 5 i en helt bekymmersfri följd.
  Du har varit med och väckt ett naturvetenskapligt intresse hos mig som någon annan aldrig hade kunnat föreställa sig…

  Från tonårsligist som motiverades av att orsaka så mycket lidande som möjligt för resten —> Till djupt deprimerat nervvrak —> Och slutligen en frisk individ…

  I Augusti påbörjar jag programmet Medicinsk teknik på 300 HP och därefter är planen att doktorera.
  Jag skall ägna resten av tiden åt forskning som räddar livet på andra individer!

  Det hade sannolikt inte varit möjligt utan dig Jonas, så tack!!!

  Du anar inte hur betydelsefull din insats är.
  (Det är nästan så att jag vill rama in ett foto på dig att ha som motivation i jobbiga perioder.. Men låter bli p.g.a. creepy-faktorn ;D)

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej!
   Jag har läst din kommentar flera gånger, både på tågresa ner mot Göteborg och nu efteråt och tänkt att jag måste skriva ett svar som på något sätt är värdigt. Jag hittar inte helt ord utan är väldigt rörd över det du skriver. Jag hoppas att du aldrig kommer till det läget igen som du beskriver och det känns oerhört stort att ha kunnat bidra till din väg tillbaka uppåt. Så TACK för att du delar med dig!

   Jag hoppas du lyckas så bra det bara går med framtida plugget, yrkeslivet och måendet. Tro på dig själv och fortsätt satsa nu så kommer det göra det med!!! Ha det BÄST! Mvh Jonas

 • Jamal M

  Hej Jonas jag försöker lösa en matte lösning i VVS-teknik
  ekv: 450=1900*e^-n4 +(400*0/q)(1-e^-n4)
  rätt svar 0,85 h^-1

  Uppskattar hur kan jag tänka jag får 0,94 🙂

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Jamal! Jag läser din ekvation och har tyvärr ingen koll alls… Vet inte vad variablerna innebär eller någonting är jag rädd… Hoppas du finner lösningen på annat håll. 🙂 Prova facebookgruppen ”Mattehjälp för alla”, där brukar man få bra hjälp!

 • Dylan

  Hej Jonas Vikström! Jag vill bara tacka dig för allt du gör. Du är en guldmänniska som hjälpt mig att klara matte 1 och 2 samt uppnå min dröm utbildning. Genom dina fantastiska förklaringar och uppgifter har jag lyckats att få toppbetyg i matte trots att jag alltid haft svårt för ämnet. Du var den enda läraren som fått mig att älska matte och klara det. Det går inte o beskriva min tacksamhet i ord. Tack för allt! Lycka till

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Dylan! 🙂 Vad roligt att läsa din kommentar! Himla kul att du kom in på utbildningen och jag är väldigt glad att ha kunnat hjälpa på vägen!!
   Sent svar, jag vet, men icke desto mindre värmer din kommentar väldigt mycket! 🙂
   Stort lycka till framåt!

 • Wilma

  Hej Jonas!
  Jag är den som kommenterat på dina youtubevideos och ställt frågor som en galning de senaste veckorna hehe.
  Men jag ville bara skriva att jag idag fick mitt slutbetyg efter nationella provet i Matematik 2a (komvux) och tack vare dig har jag fått ett betyg jag aldrig trodde jag skulle få!
  Jag berättade i en av mina kommentarer att jag har en s.k ”SO/språk-hjärna” som inte förstår sig på matematik över huvud taget. Men jag fick idag slutbetyget D och jag har ALLTID legat på precis gränsen till godkänt.

  Jag läste min Matematikkurs på distans dessutom och dina videos har varit avgörande för att jag ens skulle kunna få godkänt, men nu har de hjälpt mig att till och med nå ett D. Jag kommer rekommendera dina videos till alla som studerar matematik hädanefter.

  STORT TACK!
  // Wilma

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Wilma! Grattis till att du klarade kursen och dessutom fick ett D! 🙂 Bra gjort!! Kom ihåg att det är du som gjort ett bra jobb, men det känns roligt att ha varit en hjälp.
   Tack för superfina kommentaren!! Hoppas du hittat något kul att göra nu, kanske en trevlig utbildning! 🙂
   Ha det jättebra! Mvh Jonas

 • Joakim Magnusson

  Hej!
  Tack för ett bra verktyg.
  När vi i klassen ska använda Vidma idag funkar det inte att se uppgifterna – de är för stora och man ser bara en liten del av bilden.
  Kan du ta en titt på detta?
  Tack!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej!

   Tack för feedbacken!
   Skulle du kunna prova följande?
   1. Öppna i annan webbläsare.
   2. Tömma cachen i den webbläsare för det inte fungerar. (Görs i inställningarna genom att rensa webbplatsdata).
   3. Alternativt öppna inkognitoläge och se om det fungerar där.

   Det är ett fel som var för några veckor sedan men som jag tror att jag lyckats fixa. Dock ligger nog de gamla css-inställnignarna kvar i webbläsaren hos vissa datorer som hann gå in under den period då det inte fungerade.
   Återkom jättegärna med hur det gick, så har jag något att kolla på.

   Mvh Jonas

   • Niklas Eklund

    Hej,

    Kan du hjälpa oss lösa detta?

    Mina föräldrar kom hem från lotteri där dragningen blev att pris 10 drogs först sen 9,8,7,6,5,4,3,2 och sen bästa priset sist. De säger att det är synd om de som redan vunnit för de kan inte längre vinna 1a pris. Jag säger att sannolikheten för alla 100 deltagare i lotteriet är exakt samma oavsett. Att det upplevs kört är en upplevelse inte en ändrad sannolikhet.

 • Anonym

  Hej Jonas! Jag har en son som går i sexan och vill bli bättre i matte. Vi har kollat dina videor om det nationella provet och de är riktigt bra-du förklarar mycket bättre än vad jag kan, så riktigt bra jobbat (och lägg gärna ut fler videor även för de yngre)!

 • Emil

  Hej Jonas!
  Jag är en man som är 32 år och har inte haft en tanke på matematik sedan gymnasiet men behövde nu plugga upp matematik 2 för vidare studier. Under gymnasietiden vart jag underkänd men tack vare dig och Vidma fick jag i veckan slutbetyget C från komvux.
  Stort tack och en stor eloge för det jobb du gör!

  Kommer tillbaka när kursen i matematik 3 börjar 🙂

 • Maria Koivisto

  Hej Jonas!

  Du har jättebra och tydliga genomgångar och jag kommer tipsa alla mina tre barn om din hemsida. Det jag uppskattar är att du förklarar VARFÖR man gör något, inte enbart hur, då jag anser att förståelse är skillnaden mellan ”vetande” och ”kunskap”.

  Har du några tips på vilken slags kalkylator jag bör köpa åt min son som börjat läsa teknik på gymnasiet? (Vet att de nu räknat Matematik1C.) Helst någon som eventuellt kan räcka även vid högskolestudier.

  Mvh Maria

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Maria! Ledsen att svaret kommer så här sent, så frågan om kalkylator har du nog löst redan.. Jag är väldigt glad att läsa din kommentar och det är roligt att höra att du gillar genomgångarna! 🙂
   Tack och hälsa dina barn!

 • adam

  Tja bror, du e fantastisk och hjälper mig verkligen. Men jag behöver att du förklarar nationella matte 3b 2022 vt del D. snälla behöver hjälp

 • Nisse från komvux

  Jonas! Du är så fantastisk. Helt otroligt vad grym du är. Jag kan seriöst sitta och skriva en hel bok om hur otroligt grym du är. Klarade matte 1-4 tack vare dig! Kan aldrig tacka dig nog!

 • Jacob

  Hej,

  Vet ej om detta är till för frågor! Men skulle uppskatta mycket om du kunde ge mig svar på detta. Provpass 4 våren 2023 finns det en fråga 21. Där jag inte förstår hur man kan komma fram till slutsatsen att y som är 2/3 ~67% är större än talet 60. I min värld är det ena ett tal och det andra en del. Hur går tankegången är det att själva siffran är det dem frågar efter? Och hur ska man isåfall tänka på liknande framtida frågor?

  Med vänlig hälsning,

  Jacob

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Jacob! Här kommer ett för sent svar, men ändå ett svar! 🙂
   När de skriver ”8 är y procent av 12” så menar de att y bara är själva talet, utan procenttecken, alltså ca 67. Detta just eftersom ordet procent står utskrivet. Om det istället hade stått ”y är den andel som 8 är av 12” så hade det istället blivit ca 0,67. Klurigt..

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Stort tack!
   Nej det vet jag inte. Det beror nog väldigt mycket på vad kursen innehåller. Jag tror den kursen kan innehålla delvis olika områden från år till år, eller mellan olika skolor. Friheten (tror jag) är ganska fri och ibland har skolorna samarbete med högskola/universitet med för den kursen. Sök runt på youtube efter sådant som ni arbetar med.
   Lycka till!

 • Henning. Lindeberg

  Hej Jonas,

  Henning heter jag, äldre studerande som försöker höja mitt G i matte 3 B sedan 25 år. Har NP om ca 2 veckor o kikar igenom dina toppenpedagogiska videor som går igenom steg för steg så man förstår vad man håller på med, sedan gäller det att både förstå steg o nöta in det.Kikade nu VT-22 NP alla tal, till 28, men kan inte Geogebra då jag pluggar på distans o har inte brytt mig om det verktyget o lite sent iom enbart 2 veckor till provet, o visste inte ens att,om man får/ fick tillgång till dator o det programmet på provet . Visa av lösningarna löser du algebraiskt men sedan tar du Geogebra o säger i videon att du inte kommer ta grafräknare till dessa. Men jag behöver pedagogiskt att du tar det med grafräknare, har TEXAS INSTRUMENT TI 82-STATS, den blåa.
  För uppgifterna speciellt mellan 20 o 28 dvs D-delen behöver jag få förtydligande på de uppgifter du tar in Geogebra med grafräknaren där du börjar algebraiskt men sedan gick/gåt det inte att lösa o du gick/går över till Geogebra, men behöver som sagt att du förklara på grafräknaren. Tror du att du kunde hjälpa mig med detta, på dessa specifika tal annars, kommer jag inte fram till en lösning på dessa.
  Trevlig fortsättning.

  Mch/Henning
  henning.lin@yahoo.com

 • Daniel Alexandus

  Jag är så tacksam och lycklig över att äntligen ha blivit godkänd i matematik efter att ha kämpat genom nian i fyra långa år. Min diagnos har gjort det svårt för mig, och jag har stött på problem med betyget ”Icke godkänd” tidigare. Men de övningar du har delat med dig av. Ditt material har verkligen hjälpt mig att förstå.

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Sanna! Tack så hemskt mycket, vad kul att höra att det varit till hjälp! 🙂 Bra jobbat av dig framförallt att se till att klara det! Lycka till framåt med! Mvh Jonas

 • Milan

  Hej. Jag behöver hjälp med en uppgift. En grupp vänner äter på resturang och vill betala 10 procent mer än slutsumman på notan (dricks). Om varje person betalar 250kr blir det sammanlagt 30kr mer än slutsumman på notan, men pengarna skulle inte räcka till hela dricksen. Om varje person istället betalar 270 kr så täcker summan även dricksen och servitören skulle dessutom få 8 kr extra.
  Frågan . Hur många personer består gruppen av.

  Skulle hjälpa om du kunde förklara hur man löser.