Börja hårdträningen nu!

Viktig nyhet:

48 sekunder om Vidma:

Här finns videoförklaringar till några delprov från tidigare nationella prov.

Många av genomgångarna är inspelade för Matematik 1 och tenderar att vara svårare än det som krävs för grundskolan.

Här hittar du genomgångar för Matematik 1. De fungerar bra till Matematik 1a, 1b och 1c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 2. De fungerar bra till Matematik 2a, 2b och 2c.

Nytt på Vidma:

Här hittar du genomgångar för Matematik 3. De fungerar bra till Matematik 3b och 3c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 4.

Här hittar du genomräkningar av de kvantitativa delarna på några tidigare högskoleprov.

Centralt innehåll, betygskriterier och hur betygsättning går till. 

Tre minuter om Vidma

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 1.

Sändningen ägde rum 5 december men går att se i efterhand. I urvalet av uppgifter betonar jag starkt algebra och funktioner, då det är de viktigaste områdena i kursen och också viktigast att behärska inför nästa kurs. 

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 2.

Vidma växer!

Vidma fortsätter att växa vilket gläder mig mycket.

Nedan syns all time high i besöksstatistiken per dag på själva hemsidan. Detta är kraftiga toppar inför nationella prov och besöksantalet är flertalet gånger högre än under övriga läsåret.

 • Tisdag 10 maj 2022: 13 751 unika besökare.
 • Torsdag 13 maj 2022: 12 719 unika besökare.
 • Måndag 16 maj 2022: 15 933 unika besökare.
 • Tisdag 17 maj 2022: 14 266 unika besökare.
 • Onsdag 18 maj 2022: 14 349 unika besökare.

Med unika besökare menas unika digitala enheter. Det faktiska antalet personer är något mindre men går inte att mäta.

Välkommen till Vidma!

Den här sidan innehåller videogenomgångar och annat bra material till Matematik 1, 2, 3, 4 och 5, samt grundskolans senare år. Genomgångarna är sorterade i en så tydlig ordning som möjligt, allt för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter. Den här platsen är alltså till för dig som vill ha hjälp att lyckas ännu bättre i matematiken.

Om du tycker att sidan är bra, sprid den gärna vidare till andra elever eller lärare som kan ha nytta av den! Tack!

Mvh Jonas Vikström

IMG_20180906_112554

2015-2018: 
Matematiklärare på Ullvigymnasiet i Köping.

2018-pågående:
Matematiklärare på Grillska Gymnasiet i Västerås.

Gilla gärna Vidma på Facebook

... för att ta del av nyheter, tips mm. 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

240 tankar om “Välkommen till vidma!

 • Melissa

  Hej!
  Jag pluggar nu upp några ämnen från gymnasiet så jag kan komma in på läkarlinjen och jag måste säga att jag älskar denna sidan! Den har hjälpt mig så otroligt mycket. Massa kärlek till dig! / Melissa

 • Per-Åke Andersson

  https://vidma.se/ekvationssystem-tillampningar/
  Problem med bagaren och chokladbollar (NP 2012 2a) hade jag tyckt det varit bättre att kalla kostnad/gram för x, då blir startvärdet y och därmed m-värdet. Min årkurs 9 gillar problemet och dina grafiska lösningar, men blev lite förvirrade av att en startkostnad hamnade på x-axeln för det hade jag ju inte sagt.
  Tack

  • Jonas Vikström

   Tack för feedbacken! Jag håller med dig om att det hade varit tydligare! 🙂
   Dock kan det vara bra att veta att när man ställer upp ett ekvationssystem så spelar det [egentligen] ingen roll vilket som är x och vilket som är y – svaret kommer bli rätt och detsamma. Så det kan vara skönt att slippa fundera på när man ställer upp själva ekvationssystemet. Men helt klart, när vi väl tittar på graferna går de enklare att förstå om vi vänder på det som du föreslår!
   Tack igen, bra respons! Mvh Jonas

 • Anonym

  Hej Jonas!

  Jag vill bara fråga om du vet hur man kan använda i Företagsekonomi?

  Och om du känner till någon webbsida som liknar din, alltså en webbsida med videogenomgånar, fast det handlar istället om Företagsekonomi?

  Mer specifikt boken ” GOODWILL Företagsekonomi 2″.

 • Felix

  Hej Jonas,

  Jag undrar vilka moment i matematik 2b som har exkluderats från kursens innehåll. Jag har förstått det som att komplexa tal har tagits bort ur kursen, finns det några andra moment som också har tagits bort?

  mvh

     • Emelie

      Grundläggande metod (på universitetet). Dock har dina videos ändå hjälpt för att förstå grunderna på ett pedagogiskt sätt. Hade tenta nu och magkänslan säger jag klarade alla intervall och konfidensintervaller, så TACK! 🙂

     • Jonas Vikström

      Hej igen! Vad kul att höra! 🙂 Jag blir ibland lite sugen på att plugga på universitet med, har glömt så väldigt mycket från den tiden. ha det gott! 🙂

 • Anonym

  Hej Jonas, ville återigen bara tacka dig. du hjälpte mig klara matte 3b galant och nu har jag även klarat matte 4. Det var en utmaning att gå från matte 3b och sedan läsa in matte 4 på bara 5 veckor men det gick med mycket plugg och med vidma. Är så nöjd över att ha klarat kursen och det är din förtjänst! I tvåan kändes matte 2 som en omöjlighet. Stort tack och hoppas du fortsätter med vad du gör. Lär i alla fall hoppa in en del på dina livesändningar (inte minst på HP), de är så roliga att kolla på, du gör mattepluggande till nånting roligt. ha det bäst Jonas och tack igen för din hjälp och att jag nu klarat alla mattekurser.

  • Jonas Vikström

   Ett väldigt stort grattis måste jag säga då! Att klara Matte 4 (från 3b) på så kort tid är en bragd tycker jag. Det är en riktigt svår kurs och du måste ha gjort en bra insats med pluggandet. Klappa dig själv på axeln!
   Jag är för övrigt jätteglad att ha hjälp till, och tar varmt till mig dina fina ord. Ha det toppen framöver och dyk gärna in på någon livesändning!
   Mvh Jonas

 • Anders

  Vilken guldgruva för mattepluggare! Här kommer jag att hänga!
  Pedagogik som leder till eftertanke. Just tid eftertanke är något jag saknat i andra mattekurser då allt går lite väl fort i genomgångarna.
  Jag pluggar på komvux som 69-åring då det finns lite tid igen, och jag fortfarande sugen. Nu är jag inne på min andra mattekurs och vill gärna fortsätta….
  Tummen upp!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Anders! Här kommer ett väldigt sent svar, men det har varit fullt upp ett tag. Stort tack för kommentaren och det är väldigt kul att läsa att även 69-åringar är inne på sidan och pluggar matte för fullt! Väldigt roligt tycker jag, hoppas det går bra.
   Ha det toppen och lycka till! Mvh Jonas

 • Suzi bal

  Hej du är den basta jag lyssnar och följar med jag onskade du var min matte lektor i hogskolan eller hela vagen fran forbredelse klass ink universitets undervisning hur finnt du forklarar. Jag vill vara med dina alla vissningar på online. Jag tror inte dina elever kommer misslyckas på matte vilken 5 stjarnig matte ledare och larare fu är jonas du är best ingen protest ♥️♥️♥️👍👍👍

 • Mariana Frodig

  Hej Jonas! Lösningsvideon till uppgift 7 på algebraiska lösningar (ekvationssystem) Ma 2 är felaktig då det verkar som att uppgiften skrivits av fel.
  /Mariana Frodig

 • Mikael Dahlberg

  Hej Jonas!
  Vill bara tacka och säga att du/ditt material är otroligt bra! Är en fyrtio-plussare som hoppade av gymnasiet redan första året. Att läsa in hela gymnasiebehörigheten nu (på distans också) har verkligen krävt arbete. Jag hade aldrig klarat av matten om jag inte hittat din sida! Jag har spenderat väldigt många timmar på att se dina genomgångar.
  NOK flex E-bok är inte i närheten av lika pedagogisk och skickligt gjord som ditt material. Nu är det högskoleprovet nästa!
  Tack Jonas!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Mikael! Vad roligt att du haft användning för, och gillar hemsidan. Tack så mycket för fina feedbacken, det gläder mig mycket! Snyggt jobbat med matten, ingen lätt uppgift, men snyggt att du grejade den! 🙂
   Ha en skön sommar!

 • Anonym

  Bästa sidan. Jag blir bara bättre och bättre på Matte. Till och med min lärare har märkt att jag har blivit bättre.
  Tack så himla mycket Johan,

 • Glad anonym.

  Tjenare Jonas, Läste komvux matte under våren på distans. Måste säga att dina videos är guld värda och jag nästan sett alla dina videos angående min kurs. Ditt sätt att förklara de matematiska problemen på är enastående. Är inte säker att jag hade fått det betyg jag fick utan din hjälp. Stort tack för ditt engagemang du är fan bäst <3

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej! Tack som sjutton för den feedbacken, kul att höra att du haft hjälp av videorna! Feedbacken värmer. Ha en riktigt bra sommar och hoppas det fortsatta plugget går utmärkt!
   Mvh Jonas

 • Roger Slederling

  Ap6Ma16 Delprov E
  Handlar fråga 34 del III tex handlar om frukter vikt pris i diagram finns det någon film om det provet ? Mvh Roger. Vikarie som nyttjar era filmer 👍

 • Ylva Andersson

  Så fantastiskt!
  Önskar att min son fått den här hjälpen tidigare. Mattelektioner i skolan har bara skapat stress. Med din hjälp fattar han (och jag) direkt! Miljoner tack! Ska sprida till alla jag känner 🙌

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Tack Ylva! Känns väldigt bra att kunna hjälpa andra, så jag är glad att du delar med dig. Fortsätt träna med honom så kommer det fortsätta gå bättre och bättre. 🙂 Hälsa från mig!

 • Jesper

  Hej Jonas!

  Jag skulle behöva lite hjälp med vad för böcker jag kan köpa hem till mitt pluggande inför högskoleprovet. Tänker att du kan ha bra svar på detta eftersom du både jobbar i skolans matte och vet hur högskoleprovet är utformat.

  Jag har gjort provet 2 gånger tidigare och använde mig senast av HP-guidens utbildning. Detta hjälpte mig, men jag känner att jag behöver grundläggande träning över tid som kurslitteratur eller renodlade matteböcker kan ge mig. Matte är nämligen inte min starkaste gren och det va nu 10 år sedan jag gick ut gymnasiet.

  Tacksam för hjälp.

  Allt gott,
  Jesper

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Jesper! Nu kommer denna kommentar kanske lite för sent, men jag ger ett svar ändå.
   Jag tror att träning på gamla prov är mycket bra och jag vet också att det finns rena böcker mot just högskoleprovet. Dock har jag aldrig tittat i dem.
   För det du frågar om tror jag du söker en ren matematikbok. Där kan du nog välja vilken bok som helst för Matematik 1b eller 1c (men köp ny upplaga eftersom stora delar av funktionsbiten med linjära funktioner nu ingår i den kursen). 1c innehåller ungefär samma, men dessutom trigonometri, som _inte_ kommer på HP. Delar av Ma2b- eller 2c-böckerna kan vara relevanta också, men då inte med nytt innehåll, utan snarare att det finns ytterligare uppgifter som repeterar delar av innehållet från Ma1b och 1c.
   Mitt tips är att köpa in Matematik 5000+ kurs 1b och Origo 1b. Dessa böcker är båda bra. Till 5000 finns nog lösningar på yputube till i princip alla uppgifter.
   Lycka till!
   Mvh Jonas

 • Som Dutt

  Superbra webbsida, förbereder just nu infor nationella prov i matematik 2c. Jag tränar genom att utföra gamla frisläppa nationella prov. När jag inte förstår en svår fråga kan jag använda denna sida för att hitta video förklaringar på uppgiften, mycket enklare än att läsa bedömningshänvisningarna under provet. Superduperbra.

 • Alexander Johansson

  Hej jag lärde mig absolut ingenting hade prov gick skit och gjorde allt här kollade alla videor men inte hjälpte det mig

 • Linn

  Hej Jonas!
  Tack för din fantastiska sida.
  Jag arbetar på Vuxenutbildningen Gotland med att ge elever stöd i matematik. Jag och mina elever har stor nytta av vidma.se.
  Bästa hälsningar från
  Linn Ahlqvist

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Linn! Tack för feedbacken, det var roligt att höra att sidan är till hjälp. Har du förslag på något som kan förbättras så återkom gärna.
   Ha en härlig sommar! 🙂
   Mvh Jonas

 • -

  Hej Jonas!
  Ville bara lämna ett meddelande som tack för denna fantastiska hemsida och ditt otroliga engagemang! Har precis avslutat min sista mattekurs på gymnasiet (matte 5) och hade säkerligen inte lyckas lika bra med kursprovet utan Vidma och allt material. Har använt mig av din hemsida och dina genomgångar av olika NP för respektive kurs sedan matte 3 – så smidigt upplägg! Gör det mycket lättare att plugga, förbättras och förstå matte! Rekommenderar Vidma till alla kompisar som pluggar matte, speciellt inför NP. Tack för allt slit, det har verkligen uppskattas!
  Mvh Naturelev åk 3

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej! Vilken fin kommentar och så roligt att höra att sidan varit till nytta! 🙂 Stort tack för orden!!!
   Ha en riktigt bra sommar nu och lycka till i framtiden! Ska du plugga något innehållande matte någon gång? 🙂
   Mvh Jonas

 • vidmadyrkare

  Jonas! Du har räddat mitt liv! (okej, kanske inte mitt liv, men iallafall mina kursbetyg i matematik)

  Efter att ha haft knappt godkända betyg i Matematik genom hela grundskolan så har jag fått A på varje matematikkurs jag gått hittills på gymnasienivå, även fast det är högtempo kurser på komvux. Denna utveckling är mycket tack vare vidma. Visst har jag behövt plugga en hel del, men vidma har faktiskt gett mig något att plugga på utöver uppgifterna i boken (som sällan räcker till om man vill komma åt de högre betygen). Det är rätt klurigt att plugga på gamla NP, eftersom att kursplanen ändras hela tiden, men vidma har kategoriserat uppgifter för varje kurs så fint att det inte spelar någon roll. Dina genomgångar är också helt fantastiska, och är ett härligt kontrast till alternativet (korta förklaringar i facit, alternativt korta och ibland sura svar på pluggakuten)

  Jag har gått från att inte veta att x*y är samma som y*x till att ha A i flera av gymnasiekurserna på bara några månader, och det hade inte varit lätt utan vidma. Ännu viktigare än dessa ytliga betyg är att jag faktiskt utvecklat ett genuint intresse för matematik, och nuförtiden är jag taggad när jag sätter mig ner för att plugga i några timmar. Du borde sätta upp någon slags valfri donationsgrej, så att man kan stötta detta projekt med 50kr eller så i månaden, tror många skulle vilja det (även i denna ekonomi).

  Tack

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej!
   Det här är en sådan kommentar jag skulle vilja skriva ut och sätta upp på väggen, och titta på de gånger man har en sämre dag. Så väldigt roligt att höra att det gått så bra och för mig känns det värdefullt att ha varit med och bidragit på något sätt. Kom ihåg att du gjort ett STORT jobb och ge massa cred till dig själv, A i kurserna är helt grymt bra med de förutsättningarna!

   Tack för att du delar med dig! 🙂
   Om donationsgrej vet jag inte, högst oklart… Känns bra att göra detta som en liten hobby och utgifterna är nästan noll.
   Ha en härlig sommar! Mvh Jonas

 • Rehabiliterad

  Jonas, du har räddat mitt liv!

  För 3 år sedan satt en väldigt misslyckad 30-åring i en väldigt mörk källare och var väldigt nära att överväga självmord..
  Sedan slog pandemin, alla verksamheter bromsades upp lite grann, och den här herren fick en känsla av att han kunde springa ikapp..

  Lättare sagt än gjort.. Skolböcker är förjävliga att läsa [PTSD-trigger delux]… Men som en slump dök dina förtjusande genomgångar upp på YouTube, och 9 år av grundskolematte kunde tas igen på en sommar.. Därefter följde 1c, 2c, 3c, 4 och 5 i en helt bekymmersfri följd.
  Du har varit med och väckt ett naturvetenskapligt intresse hos mig som någon annan aldrig hade kunnat föreställa sig…

  Från tonårsligist som motiverades av att orsaka så mycket lidande som möjligt för resten —> Till djupt deprimerat nervvrak —> Och slutligen en frisk individ…

  I Augusti påbörjar jag programmet Medicinsk teknik på 300 HP och därefter är planen att doktorera.
  Jag skall ägna resten av tiden åt forskning som räddar livet på andra individer!

  Det hade sannolikt inte varit möjligt utan dig Jonas, så tack!!!

  Du anar inte hur betydelsefull din insats är.
  (Det är nästan så att jag vill rama in ett foto på dig att ha som motivation i jobbiga perioder.. Men låter bli p.g.a. creepy-faktorn ;D)

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej!
   Jag har läst din kommentar flera gånger, både på tågresa ner mot Göteborg och nu efteråt och tänkt att jag måste skriva ett svar som på något sätt är värdigt. Jag hittar inte helt ord utan är väldigt rörd över det du skriver. Jag hoppas att du aldrig kommer till det läget igen som du beskriver och det känns oerhört stort att ha kunnat bidra till din väg tillbaka uppåt. Så TACK för att du delar med dig!

   Jag hoppas du lyckas så bra det bara går med framtida plugget, yrkeslivet och måendet. Tro på dig själv och fortsätt satsa nu så kommer det göra det med!!! Ha det BÄST! Mvh Jonas

 • Jamal M

  Hej Jonas jag försöker lösa en matte lösning i VVS-teknik
  ekv: 450=1900*e^-n4 +(400*0/q)(1-e^-n4)
  rätt svar 0,85 h^-1

  Uppskattar hur kan jag tänka jag får 0,94 🙂

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Jamal! Jag läser din ekvation och har tyvärr ingen koll alls… Vet inte vad variablerna innebär eller någonting är jag rädd… Hoppas du finner lösningen på annat håll. 🙂 Prova facebookgruppen ”Mattehjälp för alla”, där brukar man få bra hjälp!

 • Dylan

  Hej Jonas Vikström! Jag vill bara tacka dig för allt du gör. Du är en guldmänniska som hjälpt mig att klara matte 1 och 2 samt uppnå min dröm utbildning. Genom dina fantastiska förklaringar och uppgifter har jag lyckats att få toppbetyg i matte trots att jag alltid haft svårt för ämnet. Du var den enda läraren som fått mig att älska matte och klara det. Det går inte o beskriva min tacksamhet i ord. Tack för allt! Lycka till

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Dylan! 🙂 Vad roligt att läsa din kommentar! Himla kul att du kom in på utbildningen och jag är väldigt glad att ha kunnat hjälpa på vägen!!
   Sent svar, jag vet, men icke desto mindre värmer din kommentar väldigt mycket! 🙂
   Stort lycka till framåt!

 • Wilma

  Hej Jonas!
  Jag är den som kommenterat på dina youtubevideos och ställt frågor som en galning de senaste veckorna hehe.
  Men jag ville bara skriva att jag idag fick mitt slutbetyg efter nationella provet i Matematik 2a (komvux) och tack vare dig har jag fått ett betyg jag aldrig trodde jag skulle få!
  Jag berättade i en av mina kommentarer att jag har en s.k ”SO/språk-hjärna” som inte förstår sig på matematik över huvud taget. Men jag fick idag slutbetyget D och jag har ALLTID legat på precis gränsen till godkänt.

  Jag läste min Matematikkurs på distans dessutom och dina videos har varit avgörande för att jag ens skulle kunna få godkänt, men nu har de hjälpt mig att till och med nå ett D. Jag kommer rekommendera dina videos till alla som studerar matematik hädanefter.

  STORT TACK!
  // Wilma

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Wilma! Grattis till att du klarade kursen och dessutom fick ett D! 🙂 Bra gjort!! Kom ihåg att det är du som gjort ett bra jobb, men det känns roligt att ha varit en hjälp.
   Tack för superfina kommentaren!! Hoppas du hittat något kul att göra nu, kanske en trevlig utbildning! 🙂
   Ha det jättebra! Mvh Jonas

 • Joakim Magnusson

  Hej!
  Tack för ett bra verktyg.
  När vi i klassen ska använda Vidma idag funkar det inte att se uppgifterna – de är för stora och man ser bara en liten del av bilden.
  Kan du ta en titt på detta?
  Tack!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej!

   Tack för feedbacken!
   Skulle du kunna prova följande?
   1. Öppna i annan webbläsare.
   2. Tömma cachen i den webbläsare för det inte fungerar. (Görs i inställningarna genom att rensa webbplatsdata).
   3. Alternativt öppna inkognitoläge och se om det fungerar där.

   Det är ett fel som var för några veckor sedan men som jag tror att jag lyckats fixa. Dock ligger nog de gamla css-inställnignarna kvar i webbläsaren hos vissa datorer som hann gå in under den period då det inte fungerade.
   Återkom jättegärna med hur det gick, så har jag något att kolla på.

   Mvh Jonas

   • Niklas Eklund

    Hej,

    Kan du hjälpa oss lösa detta?

    Mina föräldrar kom hem från lotteri där dragningen blev att pris 10 drogs först sen 9,8,7,6,5,4,3,2 och sen bästa priset sist. De säger att det är synd om de som redan vunnit för de kan inte längre vinna 1a pris. Jag säger att sannolikheten för alla 100 deltagare i lotteriet är exakt samma oavsett. Att det upplevs kört är en upplevelse inte en ändrad sannolikhet.

 • Anonym

  Hej Jonas! Jag har en son som går i sexan och vill bli bättre i matte. Vi har kollat dina videor om det nationella provet och de är riktigt bra-du förklarar mycket bättre än vad jag kan, så riktigt bra jobbat (och lägg gärna ut fler videor även för de yngre)!

 • Emil

  Hej Jonas!
  Jag är en man som är 32 år och har inte haft en tanke på matematik sedan gymnasiet men behövde nu plugga upp matematik 2 för vidare studier. Under gymnasietiden vart jag underkänd men tack vare dig och Vidma fick jag i veckan slutbetyget C från komvux.
  Stort tack och en stor eloge för det jobb du gör!

  Kommer tillbaka när kursen i matematik 3 börjar 🙂

 • Maria Koivisto

  Hej Jonas!

  Du har jättebra och tydliga genomgångar och jag kommer tipsa alla mina tre barn om din hemsida. Det jag uppskattar är att du förklarar VARFÖR man gör något, inte enbart hur, då jag anser att förståelse är skillnaden mellan ”vetande” och ”kunskap”.

  Har du några tips på vilken slags kalkylator jag bör köpa åt min son som börjat läsa teknik på gymnasiet? (Vet att de nu räknat Matematik1C.) Helst någon som eventuellt kan räcka även vid högskolestudier.

  Mvh Maria

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Maria! Ledsen att svaret kommer så här sent, så frågan om kalkylator har du nog löst redan.. Jag är väldigt glad att läsa din kommentar och det är roligt att höra att du gillar genomgångarna! 🙂
   Tack och hälsa dina barn!