Börja hårdträningen nu!

Viktig nyhet:

48 sekunder om Vidma:

Här finns videoförklaringar till några delprov från tidigare nationella prov.

Många av genomgångarna är inspelade för Matematik 1 och tenderar att vara svårare än det som krävs för grundskolan.

Här hittar du genomgångar för Matematik 1. De fungerar bra till Matematik 1a, 1b och 1c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 2. De fungerar bra till Matematik 2a, 2b och 2c.

Nytt på Vidma:

Här hittar du genomgångar för Matematik 3. De fungerar bra till Matematik 3b och 3c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 4.

Här hittar du genomräkningar av de kvantitativa delarna på några tidigare högskoleprov.

Centralt innehåll, betygskriterier och hur betygsättning går till. 

Tre minuter om Vidma

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 1.

Sändningen ägde rum 5 december men går att se i efterhand. I urvalet av uppgifter betonar jag starkt algebra och funktioner, då det är de viktigaste områdena i kursen och också viktigast att behärska inför nästa kurs. 

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 2.

Vidma växer!

Vidma fortsätter att växa vilket gläder mig mycket.

Nedan syns all time high i besöksstatistiken per dag på själva hemsidan. Detta är kraftiga toppar inför nationella prov och besöksantalet är flertalet gånger högre än under övriga läsåret.

 • Tisdag 10 maj 2022: 13 751 unika besökare.
 • Torsdag 13 maj 2022: 12 719 unika besökare.
 • Måndag 16 maj 2022: 15 933 unika besökare.
 • Tisdag 17 maj 2022: 14 266 unika besökare.
 • Onsdag 18 maj 2022: 14 349 unika besökare.

Med unika besökare menas unika digitala enheter. Det faktiska antalet personer är något mindre men går inte att mäta.

Välkommen till Vidma!

Den här sidan innehåller videogenomgångar och annat bra material till Matematik 1, 2, 3, 4 och 5, samt grundskolans senare år. Genomgångarna är sorterade i en så tydlig ordning som möjligt, allt för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter. Den här platsen är alltså till för dig som vill ha hjälp att lyckas ännu bättre i matematiken.

Om du tycker att sidan är bra, sprid den gärna vidare till andra elever eller lärare som kan ha nytta av den! Tack!

Mvh Jonas Vikström

IMG_20180906_112554

2015-2018: 
Matematiklärare på Ullvigymnasiet i Köping.

2018-pågående:
Matematiklärare på Grillska Gymnasiet i Västerås.

Gilla gärna Vidma på Facebook

... för att ta del av nyheter, tips mm. 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

240 tankar om “Välkommen till vidma!

 • adam

  Tja bror, du e fantastisk och hjälper mig verkligen. Men jag behöver att du förklarar nationella matte 3b 2022 vt del D. snälla behöver hjälp

 • Nisse från komvux

  Jonas! Du är så fantastisk. Helt otroligt vad grym du är. Jag kan seriöst sitta och skriva en hel bok om hur otroligt grym du är. Klarade matte 1-4 tack vare dig! Kan aldrig tacka dig nog!

 • Jacob

  Hej,

  Vet ej om detta är till för frågor! Men skulle uppskatta mycket om du kunde ge mig svar på detta. Provpass 4 våren 2023 finns det en fråga 21. Där jag inte förstår hur man kan komma fram till slutsatsen att y som är 2/3 ~67% är större än talet 60. I min värld är det ena ett tal och det andra en del. Hur går tankegången är det att själva siffran är det dem frågar efter? Och hur ska man isåfall tänka på liknande framtida frågor?

  Med vänlig hälsning,

  Jacob

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Jacob! Här kommer ett för sent svar, men ändå ett svar! 🙂
   När de skriver ”8 är y procent av 12” så menar de att y bara är själva talet, utan procenttecken, alltså ca 67. Detta just eftersom ordet procent står utskrivet. Om det istället hade stått ”y är den andel som 8 är av 12” så hade det istället blivit ca 0,67. Klurigt..

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Stort tack!
   Nej det vet jag inte. Det beror nog väldigt mycket på vad kursen innehåller. Jag tror den kursen kan innehålla delvis olika områden från år till år, eller mellan olika skolor. Friheten (tror jag) är ganska fri och ibland har skolorna samarbete med högskola/universitet med för den kursen. Sök runt på youtube efter sådant som ni arbetar med.
   Lycka till!

 • Henning. Lindeberg

  Hej Jonas,

  Henning heter jag, äldre studerande som försöker höja mitt G i matte 3 B sedan 25 år. Har NP om ca 2 veckor o kikar igenom dina toppenpedagogiska videor som går igenom steg för steg så man förstår vad man håller på med, sedan gäller det att både förstå steg o nöta in det.Kikade nu VT-22 NP alla tal, till 28, men kan inte Geogebra då jag pluggar på distans o har inte brytt mig om det verktyget o lite sent iom enbart 2 veckor till provet, o visste inte ens att,om man får/ fick tillgång till dator o det programmet på provet . Visa av lösningarna löser du algebraiskt men sedan tar du Geogebra o säger i videon att du inte kommer ta grafräknare till dessa. Men jag behöver pedagogiskt att du tar det med grafräknare, har TEXAS INSTRUMENT TI 82-STATS, den blåa.
  För uppgifterna speciellt mellan 20 o 28 dvs D-delen behöver jag få förtydligande på de uppgifter du tar in Geogebra med grafräknaren där du börjar algebraiskt men sedan gick/gåt det inte att lösa o du gick/går över till Geogebra, men behöver som sagt att du förklara på grafräknaren. Tror du att du kunde hjälpa mig med detta, på dessa specifika tal annars, kommer jag inte fram till en lösning på dessa.
  Trevlig fortsättning.

  Mch/Henning
  henning.lin@yahoo.com

 • Daniel Alexandus

  Jag är så tacksam och lycklig över att äntligen ha blivit godkänd i matematik efter att ha kämpat genom nian i fyra långa år. Min diagnos har gjort det svårt för mig, och jag har stött på problem med betyget ”Icke godkänd” tidigare. Men de övningar du har delat med dig av. Ditt material har verkligen hjälpt mig att förstå.

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Sanna! Tack så hemskt mycket, vad kul att höra att det varit till hjälp! 🙂 Bra jobbat av dig framförallt att se till att klara det! Lycka till framåt med! Mvh Jonas

 • Milan

  Hej. Jag behöver hjälp med en uppgift. En grupp vänner äter på resturang och vill betala 10 procent mer än slutsumman på notan (dricks). Om varje person betalar 250kr blir det sammanlagt 30kr mer än slutsumman på notan, men pengarna skulle inte räcka till hela dricksen. Om varje person istället betalar 270 kr så täcker summan även dricksen och servitören skulle dessutom få 8 kr extra.
  Frågan . Hur många personer består gruppen av.

  Skulle hjälpa om du kunde förklara hur man löser.

 • Matteläraren

  Hej Jonas
  Stort tack för all hjälp genom åren! Gymnasiematten var inte lätt men med hjälp av vidma gick jag ut med schyssta betyg. Du motiverade mig att bli just mattelärare och nu i vår gör jag för första gången praktik på en gymnasieskola, otroligt taggad!
  Mvh,
  Framtidens lärare

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej! Vad väldigt roligt att höra, både att det gick bra men också att du väljer matteläraryrket! Det är ett väldigt roligt jobb tycker jag och om jag bidragit till inspiration känns det himla kul!
   Det kommer bli grymt! Lycka till med utbildningen!
   Mvh Jonas

 • Britta

  Hej Jonas! Jag går nu i 2:an och använder dina filmer väldigt mycket för att fixa matten och jag vill säga att du är till stor hjälp! Nästa år ska jag läsa matematik 3c. Jag har sett att du har till matematik 3b valt ut uppgifter som du tycker att det är bra att man känner sig säker på inför nationella provet ”det viktigaste i matematik 3b”. Min fråga är om du skulle kunna göra samma sak till matematik 3c?

 • Marre

  Hej! Jonas , jag uppskattar verkligen dina videos och gick i skolan i hahrska när du var lärare borde tagit chansen att bli bra på matte då.

  provpass 2 kvantitativa delen , vad är varje enskild fråga för något är det algebra eller någonting annat hade underlättat om man visste vad det är för matematik på fråga 1-20 så att man kan träna på det och slippa leta runt om du förstår frågan.

  mvh

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Marre! Här kommer ett alltför sent svar, men jag vill ändå tacka för den fina kommentaren! 🙂 🙂 Lycka till på Högskoleprovet! Jag rekomenderar att du testar gratissidan hpcampus.se där du får flera olika förslag på videoförklaringar till uppgifterna, men också kan du se vilket område rewspektive fråga handlar om och välja att träna mer på just detta område.
   Mvh Jonas

 • Joel

  Tack för hjälpen i Ma4! Klarade kursen tack vare dina genomgångar och är nu behörig att söka de studier jag vill.
  Fantastiskt bra hemsida, det märks att du lagt ner mycket krut på att få elever att lyckas!
  Tack återigen

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Stort tack Joel för fina kommentaren, vad kul att du gillar Vidma och genomgångarna! 🙂 🙂
   Stort grattis till att ha fixat kursen, Matte 4 är inte enkel! 💪💪 Lycka till med fortsatta plugget!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Elliot! Tack så väldigt mycket, roligt att höra! 🙂
   Tyvärr har jag inte den möjligheten. Prova mattecoach.se. De har gratis hjälp av volontärer! 🙂 Lycka till!

 • LENNART RICHT

  Hej Jonas. Jag lever ca åtta månader om året i en husbil i södra Europa. Jag har blivit väldigt intresserad av dina mattelektioner och när vädret inte är lämpligt för uteliv sitter jag i bilen och studerar. Jag får el från mina solceller och internet via min mobil. Skulle det vara mulet flera dagar i sträck blir det ont om el och ibland är mobiltäckningen inte den bästa. Finns det möjlighet att tillhandahålla dina lektioner genom att ladda ner dem till ett minne av något slag, mot betalning förstås, så skulle jag vara tacksam.
  Ha det bra
  Lennart

 • Kevin Göthe

  Hej!
  Jag vill tacka för mycket väl genomförda genomgångar och förklaringar! Med hjälp av Vidma klarade jag mig genom min Matematik 3c kurs, samt det tillhörande nationella provet. Hermodskursens tillhörande mattebok, vilken jag dessutom fick betala för, var tämligen knapphändig i jämförelse med de förklaringar som här erbjudits. Jonas är helt klart den Mattelärare, som jag stött på, som redogör absolut bäst. Tack för hjälpen!
  Mvh Kevin

 • Simon

  Hej! Grym sida som hjälp med med matten hela vägen fram till 3an nu!
  Tänkte bara kolla med dig hur det kommer sig att Ma4 NP VT 2022 ligger ute, rätt stort gap mellan 2015-2022 😀

 • Anna

  Hej, Jonas!
  Skulle jag kunna be dig om råd? Jag har mina gymnasiebetyg validerade och där står det ”matte3b” men det känns som att mina kunskaper är för låga därför läser jag nu matte 1a (ligger på D nivån) bara för att höja dem. Vad skulle jag studera vidare för att klara högskoleprovet så bra som möjligt? Räcker det att enbart lösa gamla prov varje dag under år eller borde jag studera matte 2a/2b/1b/1c medan jag läser mitt sista år(det ska ta hela året)? Jag är ganska duktig på att jobba på egen hand.

  Med vänliga hälsningar,
  Anna

 • Emy

  Med hjälp av dina mycket pedagogiska genomgångar kunde jag läsa in hela matte 5 kursen på 4 veckor, dessutom fick jag ett B. Stort tack!

 • Sofia

  Hej Jonas!
  Jag vill skicka de största tacket till dig! Jag har aldrig tyckt matte varit speciellt kul och har inte heller varit bra på de. Önskar jag hade haft dig som lärare i skolan! Så pedagogisk och förklarar så man förstår. Jag bestämde mig nu som 35-åring att jag vill plugga vidare men behöver då matte 2. Har haft sån ångest men tack vare dig och dina genomgångar fick jag godkänt i kursen! 😁 hade aldrig gått utan denna sida. Så stort tack för att du hjälpt mig på vägen mot mina drömmar, fortsätt med de du gör, behövs fler lärare som dig!

 • Viola

  Jag Som elev som börjar åkurs 7 i hösten vill gärna att har uppgifter som passar de som går i åkurs 7 och uppgifter som passar åkurs 8or och så vidare. Jag kollade här om dan o de mesta uppgifterna från 7-9 är uppgifter för åkurs 9 eller matte 2. Men denna hemsidan är det bästa jag har upptäckt, utan detta vet jag inte hur det skulle gått för mig 😁 tack o hej.

 • David

  Hej,
  Jag vill tacka dig för att du hjälpte mig mycket med matte under alla år som jag gick på gymnasiet. Jag funderar på att göra matte-fysik provet för att komma in till högskolan. Jag undrar om du kan göra några av de gamla proven på din youtubekanal, alltså bara mattedelen. Jag antar att många av oss som följer dig tänker göra det provet men finns inga sånna videor på youtube. Jag och många av dina följare blir tacksam om du gör bara några av dem och lägger video på youtube.