Välkommen till Vidma!

Här kan du lära dig allt om matematik på gymnasienivå och grundskolans senare år. Du hittar massor med genomgångar samt hundratals uppgifter med videoförklaringar för varje kurs. 

48 sekunder om Vidma:

Viktig nyhet:

Här finns videoförklaringar till några delprov från tidigare nationella prov.

Många av genomgångarna är inspelade för Matematik 1 och tenderar att vara svårare än det som krävs för grundskolan.

Här hittar du genomgångar för Matematik 1. De fungerar bra till Matematik 1a, 1b och 1c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 2. De fungerar bra till Matematik 2a, 2b och 2c.

Nytt på Vidma:

Här hittar du genomgångar för Matematik 3. De fungerar bra till Matematik 3b och 3c.

Här hittar du genomgångar för Matematik 4.

Här hittar du genomräkningar av de kvantitativa delarna på några tidigare högskoleprov.

Centralt innehåll, betygskriterier och hur betygsättning går till. 

Tre minuter om Vidma

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 1.

Sändningen ägde rum 5 december men går att se i efterhand. I urvalet av uppgifter betonar jag starkt algebra och funktioner, då det är de viktigaste områdena i kursen och också viktigast att behärska inför nästa kurs. 

Livesändningen:
25 uppgifter på A-nivå i Matematik 2.

Vidma växer!

Vidma fortsätter att växa vilket gläder mig mycket.

Nedan syns all time high i besöksstatistiken per dag på själva hemsidan. Detta är kraftiga toppar inför nationella prov och besöksantalet är flertalet gånger högre än under övriga läsåret.

Under maj 2024 fans det fyra olika datum då det var över 20 000 unika besökare inne på hemsidan enligt Googles algoritmer. All time high är 21 maj 2024 med 22 765 personer. 

Välkommen till Vidma!

Den här sidan innehåller videogenomgångar och annat bra material till Matematik 1, 2, 3, 4 och 5, samt grundskolans senare år. Genomgångarna är sorterade i en så tydlig ordning som möjligt, allt för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter. Den här platsen är alltså till för dig som vill ha hjälp att lyckas ännu bättre i matematiken.

Om du tycker att sidan är bra, sprid den gärna vidare till andra elever eller lärare som kan ha nytta av den! Tack!

Mvh Jonas Vikström

IMG_20180906_112554

2015-2018: 
Matematiklärare på Ullvigymnasiet i Köping.

2018-pågående:
Matematiklärare på Grillska Gymnasiet i Västerås.

Gilla gärna Vidma på Facebook

... för att ta del av nyheter, tips mm. 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

274 tankar om “Välkommen till vidma!

 • Matteläraren

  Hej Jonas
  Stort tack för all hjälp genom åren! Gymnasiematten var inte lätt men med hjälp av vidma gick jag ut med schyssta betyg. Du motiverade mig att bli just mattelärare och nu i vår gör jag för första gången praktik på en gymnasieskola, otroligt taggad!
  Mvh,
  Framtidens lärare

 • Britta

  Hej Jonas! Jag går nu i 2:an och använder dina filmer väldigt mycket för att fixa matten och jag vill säga att du är till stor hjälp! Nästa år ska jag läsa matematik 3c. Jag har sett att du har till matematik 3b valt ut uppgifter som du tycker att det är bra att man känner sig säker på inför nationella provet ”det viktigaste i matematik 3b”. Min fråga är om du skulle kunna göra samma sak till matematik 3c?

 • Marre

  Hej! Jonas , jag uppskattar verkligen dina videos och gick i skolan i hahrska när du var lärare borde tagit chansen att bli bra på matte då.

  provpass 2 kvantitativa delen , vad är varje enskild fråga för något är det algebra eller någonting annat hade underlättat om man visste vad det är för matematik på fråga 1-20 så att man kan träna på det och slippa leta runt om du förstår frågan.

  mvh

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Marre! Här kommer ett alltför sent svar, men jag vill ändå tacka för den fina kommentaren! 🙂 🙂 Lycka till på Högskoleprovet! Jag rekomenderar att du testar gratissidan hpcampus.se där du får flera olika förslag på videoförklaringar till uppgifterna, men också kan du se vilket område rewspektive fråga handlar om och välja att träna mer på just detta område.
   Mvh Jonas

 • Joel

  Tack för hjälpen i Ma4! Klarade kursen tack vare dina genomgångar och är nu behörig att söka de studier jag vill.
  Fantastiskt bra hemsida, det märks att du lagt ner mycket krut på att få elever att lyckas!
  Tack återigen

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Stort tack Joel för fina kommentaren, vad kul att du gillar Vidma och genomgångarna! 🙂 🙂
   Stort grattis till att ha fixat kursen, Matte 4 är inte enkel! 💪💪 Lycka till med fortsatta plugget!

   • Niyat Niri

    Hej Jonas !
    Mitt namn är Niyat och jag går första året på gymnasiet och har matte 1b. Problemet är att jag har en lärare som ej kan prata svenska bra, vilket är problem eftersom jag förstår ingenting av de han säger . Snart har jag NP i matte och jag är fett stressad och vet inte hur jag ska plugga till det.

    Kan du ge mig några tips om hur jag kan plugga eller förbereda till NP.

    Mvh
    Niyat
    Förresten jag älskar dina videos.

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Elliot! Tack så väldigt mycket, roligt att höra! 🙂
   Tyvärr har jag inte den möjligheten. Prova mattecoach.se. De har gratis hjälp av volontärer! 🙂 Lycka till!

 • LENNART RICHT

  Hej Jonas. Jag lever ca åtta månader om året i en husbil i södra Europa. Jag har blivit väldigt intresserad av dina mattelektioner och när vädret inte är lämpligt för uteliv sitter jag i bilen och studerar. Jag får el från mina solceller och internet via min mobil. Skulle det vara mulet flera dagar i sträck blir det ont om el och ibland är mobiltäckningen inte den bästa. Finns det möjlighet att tillhandahålla dina lektioner genom att ladda ner dem till ett minne av något slag, mot betalning förstås, så skulle jag vara tacksam.
  Ha det bra
  Lennart

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Lennart!
   Här kommer ett sent svar. Vad roligt att du är intresserad av genomgångarna och skulle vilja ha med dem ned. Tyvärr har jag inte möjligheten att hjälpa dig på ett bra sätt, detta bland annat då jag inte har originalfilerna sparade på ett systematiskt sätt någonstans förutom på youtube. Det som däremot finns är vissa program/webbplatser där man kan ladda ner youtubefilmer till datorn. Hur pass lagligt det är vet jag inte, men du har min tillåtelse att göra det med de filmer jag har lagt upp om du vill. Du kan söka på ”Youtube downloader” eller liknande på Google. Jag skulle vara lite försiktig, för jag kan tänka mig att vissa program av den typen skulle kunna innehålla virus eller maleware eller liknande, så se till att ha ett aktivt virusskydd på datorn. Jag har gjort detta vid några tillfällen med mina egna filer och det har fungerat snabbt och bra.
   Hoppas du kan hitta en lösning! Mvh Jonas

 • Kevin Göthe

  Hej!
  Jag vill tacka för mycket väl genomförda genomgångar och förklaringar! Med hjälp av Vidma klarade jag mig genom min Matematik 3c kurs, samt det tillhörande nationella provet. Hermodskursens tillhörande mattebok, vilken jag dessutom fick betala för, var tämligen knapphändig i jämförelse med de förklaringar som här erbjudits. Jonas är helt klart den Mattelärare, som jag stött på, som redogör absolut bäst. Tack för hjälpen!
  Mvh Kevin

 • Simon

  Hej! Grym sida som hjälp med med matten hela vägen fram till 3an nu!
  Tänkte bara kolla med dig hur det kommer sig att Ma4 NP VT 2022 ligger ute, rätt stort gap mellan 2015-2022 😀

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Sinom! Sent svar, men tack så mycket! 🙂 Eftersom kurserna gjordes om 2021 så blev påtryckningarna från kollegiet att ha aktuella prov ute så pass stort tror jag, att de publicerade proven i förtid, jämfört med den planerade sekretesstiden.
   Mvh Jonas

 • Anna

  Hej, Jonas!
  Skulle jag kunna be dig om råd? Jag har mina gymnasiebetyg validerade och där står det ”matte3b” men det känns som att mina kunskaper är för låga därför läser jag nu matte 1a (ligger på D nivån) bara för att höja dem. Vad skulle jag studera vidare för att klara högskoleprovet så bra som möjligt? Räcker det att enbart lösa gamla prov varje dag under år eller borde jag studera matte 2a/2b/1b/1c medan jag läser mitt sista år(det ska ta hela året)? Jag är ganska duktig på att jobba på egen hand.

  Med vänliga hälsningar,
  Anna

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Anna! Jag skulle fokusera mycket på Högskoleprovet och att träna gamla sådana, men att också skriva upp vilka områden som är svårast. Dessa områden är bra att se genomgångar om och träna på i någon Matematik 1-bok. Även delar av Matematik 2-böckerna innehåller relevant innehåll (där funktioner och algebra repeteras). Men Matte 1-kunskaper är det som på pappret räcker för Högskoleprovet.
   Kolla in sidan hpcampus.se där du kan välja vilka områden du vill träna på och också se mina samt flera andras videoförklaringar till uppgifterna. Gratis och smidigt!
   Mvh Jonas

 • Emy

  Med hjälp av dina mycket pedagogiska genomgångar kunde jag läsa in hela matte 5 kursen på 4 veckor, dessutom fick jag ett B. Stort tack!

 • Sofia

  Hej Jonas!
  Jag vill skicka de största tacket till dig! Jag har aldrig tyckt matte varit speciellt kul och har inte heller varit bra på de. Önskar jag hade haft dig som lärare i skolan! Så pedagogisk och förklarar så man förstår. Jag bestämde mig nu som 35-åring att jag vill plugga vidare men behöver då matte 2. Har haft sån ångest men tack vare dig och dina genomgångar fick jag godkänt i kursen! 😁 hade aldrig gått utan denna sida. Så stort tack för att du hjälpt mig på vägen mot mina drömmar, fortsätt med de du gör, behövs fler lärare som dig!

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Sofia! Jag är väldigt glad att ha varit till hjälp och tack för att du berättar. Mycket snyggt att du grejade kursen, bra jobbat! Hoppas nu att du njuter av resten av studierna.
   Tack för de fina orden <3.
   Mvh Jonas

 • Viola

  Jag Som elev som börjar åkurs 7 i hösten vill gärna att har uppgifter som passar de som går i åkurs 7 och uppgifter som passar åkurs 8or och så vidare. Jag kollade här om dan o de mesta uppgifterna från 7-9 är uppgifter för åkurs 9 eller matte 2. Men denna hemsidan är det bästa jag har upptäckt, utan detta vet jag inte hur det skulle gått för mig 😁 tack o hej.

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej Viola! Ja, mycket av det som finns på min grundskolesida är mot årskurs 9, eller egentligen för hur Matematik 1 såg ut för några år sedan, innan de gjorde om den kursen. Detta beror på att jag är gymnasielärare och inte har jobbat på högstadiet på 10+ år.
   Hoppas att sidan ändå är till hjälp! Lycka till framåt! 🙂 🙂

 • David

  Hej,
  Jag vill tacka dig för att du hjälpte mig mycket med matte under alla år som jag gick på gymnasiet. Jag funderar på att göra matte-fysik provet för att komma in till högskolan. Jag undrar om du kan göra några av de gamla proven på din youtubekanal, alltså bara mattedelen. Jag antar att många av oss som följer dig tänker göra det provet men finns inga sånna videor på youtube. Jag och många av dina följare blir tacksam om du gör bara några av dem och lägger video på youtube.

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej David! Tack för din kommentar! 🙂 Jag har tyvärr ingen möjlighet att göra detta nu. Detta beror på att jag helt enkelt inte är säker på den nivån i dagsläget utan skulle behöva sätta mig ner och fundera mycket på frågorna för att kunna förklara alla bra. Tyvärr finns inte den tiden just nu. Jag hoppas att jag kommer dit om något år, men då har du förmodligen redan kommit in på ditt program! Lycka till på provet! 🙂

 • Therese

  Hoppade på matte 2 för 10 veckor sedan, med inställningen att ”jag är glad om jag klarar kursen”. Avslutade idag matte 2 med C i slutbetyg, mycket tack vara dig och ditt sätt att undervisa. Så tusen tack! Hoppas du är en mycket välbetald och uppskattad lärare på din arbetsplats, ditt jobb är så viktigt och du gör det extremt bra!!!

 • Leandra

  Du är en helt fantastisk lärare!! TACK för ditt engagemang som lärare! Klarat matte 1-3 tack vare dig! Håller på med matte 4 och sen är det att söka till läkarprogrammet. TACK JONAS. Du är så sjukt coolt!
  En komvux-kompletterare 😀

 • Tim

  Hej skulle behöva hjälp med hur man redovisar en exponential mönster med exempelvis numrerna 24 36 54 vad är nästa nummer. Skulle du kuna visa hur man redovisar en sån uppgift

 • Johan

  Hej
  Tack för dina fantastiska videos. Vad använder du för program när du gör dina genomgångar digitalt? Och använder du en skrivplatta för att göra anteckningarna?

 • Ludwig Swärd

  Hejsan Jonas!!
  Jag har under hösten och våren läst upp matte 3 och 4 i ett basår och gör just nu en prövning i matte 5 för att försöka höja mitt gymnasie-merit lite i hopp om att komma in på utbildningen jag vill. Du ska ha ett jättestort tack! Utan dig, dina videor och dina superbra förklaringar hade jag nog inte haft en chans med matte 5 trots att jag kunnat få lite hjälp från anhöriga. Prövningstiden är ju bara på 5-6 veckor men nu har jag mitt kursprov på onsdag nästa vecka (om du läser detta samma vecka jag skrivit det) och det känns bra =). Tack igen för allt du gör och lägger ut, jag har tipsat om Vidma till princip all familj och alla vänner som studerar matte för tillfället och många av dom har fått stor hjälp dom med.

  MVH,
  //Ludde

 • Stefan

  Hej Jonas!

  Vill bara säga att du är en inspiration och en grym pedagog! Arbetar själv som lärare (på lågstadiet) och jag blir imponerad över sättet du förklarar på. Så pedagogiskt och en enkelt att alla får möjligheten att förstå. Jag kommer nominera dig till årets lärare när det blir aktuellt. Du förtjänar det. Otroligt bra.

  Allt gott!
  Stefan

 • johanna ericsson

  Hej
  Vilket fantastiskt material du gjort och vad generös du är som delar med dig. Jag och min dotter har pluggat som tusan och håller nu tummarna att hon kommer klara de nationella priven för åk 9. Tack!

 • Sofie

  Hej. Jag kommer inte in på länken ”för att klara matte 2b och 2c” så fort jag kommer inte på sidan kommer det upp ett felmeddelande?

  • Jonas Vikström Inläggsförfattare

   Hej! Jag vet inte varför det blir så. Hur är det idag, blir det samma? Prova annan webbläsare eller ”inkognitoläge” och se om det fungerar bättre. Det är också möjligt att sidan varit överbelastad denna vecka då antalet besökare varit väldigt högt. För mig fungerar det dock bra. Meddela gärna här eller på mail om du kommer in. Mvh Jonas

 • Nina

  Hej Jonas!
  Jag ville bara berätta hur mycket dina videogenomgångar på gamla nationella prov i kursen 3c har hjälpt mig! Jag har suttit och stresspluggat och haft ångest för att jag inte ska få ett bra betyg på nationella provet nu 21 maj (imorgon), men senaste dagarna har jag tagit hjälp av dina videos, och wow vilken skillnad! Jag tänker på ett helt annorlunda sätt kring matte och hur jag ska räkna ut uppgifter. Tack för att du förklarar så bra och gör ett så stort arbete för att lära ut!

 • Isabelle E

  Tack Jonas för att du gjorde mig godkänd i Matte 3b, utan dig hade det inte gått! Mycket pedagogiska och tydliga förklaringar, stort tack och stor eloge till dig! En riktig samhällshjälte🙏

 • Ditt största fan

  Tusen tack för all hjälp Jonas. Fick godkänt i matte 2b och det hade ALDRIG gått utan dina videor, så nu är jag klar med matten efter att ha hatat den hela mitt liv och planerar att aldrig öppna en mattebok nånsin igen och det är helt tack vare dig!!

  Du är hjälten vi inte visste att vi behövde.
  Glad sommar kingen <3

 • Abbe

  Du är fantastiskt Jonas, dina genomgångar och lösningar skulle kunna vara en fullständig mattekurs på distans. Så tråkigt att verkan du eller de andra som publicerar bra innehåll får inte det ni förtjänar för all tid och ork ni lägger upp för att hjälpa andra. Stort tack och hoppas att du får fantastiskt sommar!

 • Alexander

  Jag gjorde nyss mitt Matte 2c prov och hade problem med plugget. Alla rekommenderade mig att kolla på youtube när Jonas löser gamla nationella prov på matte 2c. Jag kollade igenom alla hans genomgångar och det var nog det bästa jag ha gjort hittills. Jag har aldrig känt mig så förberedd inför ett prov som idag och det har aldrig känt så bra efter. Tack Jonas för att du räddade mig på matte och tack för att du gjorde matte kul för mig.

 • Maria Hansson

  Tack för en jättebra sida, mina elever har stor användning av den.
  Hittade fel hänvisning i facit på ma1b/Uppgifter/potensekvationer/fråga 3?
  Vänliga hälsningar
  Maria Hansson

 • Tiago Moreira

  Tjenare Jonas!

  Hoppas allt bra med dig!

  Jag heter Tiago Moreira, 24 år, tandläkarstudent och driver läxhjälpsföretaget WANLH.se. Jag har varit ett stort fan av dig sen jag gick gymnasiet där jag kunde nå topp betyg tack vare dina videos! 🙂 Samt har din youtube kanal inspirerat mig att starta läxhjälpsföretag för att hjälpa ungdomar som behöver den extra biten av motivation.

  Jag skriver till dig angående en 30 minuters podcast (på zoom eller Malmö) som jag kommer lansera på Tiktok där vi är intresserade av din erfarenhet av att undervisa på youtube samt pluggtips. Den kommer att publiceras på vår Tiktok-konto Weallneedlaxhjalp (https://www.tiktok.com/@weallneedlaxhjalp). Vi har redan kört podcast med Magnus Ehinger som blev mycket lyckade! 🙂

  Vi hos Weallneedlaxhjalp har märkt att Tiktok är en bra källa att nå flera ungdomar som må ha lite svårt med bland annat matematik ämnet och motivera dem att det är roligt att lära sig om nya grejor.

  Vore super om du hade tid v.24 (när som) för att spela in podcasten! 🙂

  Ha en trevlig fredag Jonas!

  Mvh//Tiago Moreira från Weallneedlaxhjalp

 • Anonym

  Så länge jag kan minnas, eller ja nog hela min skolgång. Har matte varit det värsta som finns. Vill inte veta hur många timmar pappa suttit uppe för att hjälpa mig, hur många nätter jag suttit uppe och hur många tårar jag fällt. För matte är ett ämne du måste förstå från grunden och har du inte fått den så är det hopplöst att hänga i. I gymnasiet valde jag att hoppa av kursen. Och nu efter tre år så kände jag att det var dags, jag ville få hoppa på min drömutbildning till sjuksköterska. Men problemet kvarstod, matten…
  Men av en slump tipsade en kompis om just denna hemsida.
  Och efter att ha scrollat lite så tog jag mig fan på att jag skulle göra det där nationella. Sagt och gjort jag gjorde provet och KLARADE det med bra betyg (aldrig klarat ett matteprov tidigare) detta endast pågrund av din pedagogik och fantastiska hemsida.
  Tack!